Nestala ovca

20 lipanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 15:1-10

1 Svi carinici i grješnici približavali su se k njemu da ga slušaju. 2 Na to su farizeji i pismoznanci mrmljali i govorili: »Ovaj prima grješnike i jede s njima.«
3 Tada im kaza ovu prispodobu: 4 »Ako jedan od vas ima sto ovaca i jednu od njih izgubi, ne ostavi li devedeset i devet u pustinji i ne ide li za izgubljenom, dok je ne nađe? 5 Kad je nađe, uzme je pun radosti na svoja ramena. 6 I kad dođe kući, sazove svoje prijatelje i susjede i govori im: Radujte se sa mnom! Nađoh svoju ovcu koja je bila izgubljena. 7 Kažem vam: Isto će tako biti na nebu veća radost zbog jednoga jedinoga grješnika koji se obrati, negoli zbog devedeset i devet pravednika koji ne trebaju obraćenja.
8 Ili kad koja žena ima deset drahma i izgubi jednu; ne upali li tada svjetiljku, ne pomete li kuću i ne traži li brižljivo, dok ne nađe drahmu? 9 Kad nađe drahmu, sazove svoje prijateljice i susjede i govori: Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu koja je bila izgubljena. 10 Isto tako, kažem vam, bit će kod Božjih anđela radost zbog jednoga grješnika koji se obrati.«

… mi smo Njegovi, Njegov narod i ovce paše Njegove.

Psalam 100:3

LAURA je utovarila posuđene ovcu i kozu u prikolicu da bi ih prevezla u crkvu gdje su pripremali žive jaslice. Životinje su se neko vrijeme sudarale glavama i trčale jedna za drugom i onda su se udobno smjestile. Laura je krenula prema crkvi, ali putem je morala stati na benzinskoj postaji.

Dok je točila gorivo, ugledala je kozu kako stoji na parkiralištu! Ni ovca nije bila u prikolici! U zbrci koja je nastala dok ih je utovarivala, zaboravila je s jedne strane staviti zasun. Pozvala je policiju i prijatelje i svi su, dok se nije smračilo, pretraživali prostor oko postaje, obližnja kukuruzna polja i šumu. Mnogi su se molili da pronađu posuđene životinje.

Sljedećeg je jutra Laura s prijateljima krenula da letke Izgubljena ovca stave na obližnje trgovine i stupove. No, najprije su otišli na benzinsku postaju. Kupac koji je čuo kada su trgovca pitali smiju li ondje staviti letak, rekao je: »Mislim da znam gdje je vaša ovca!« Dolutala je do farme njegova susjeda koji ju je preko noći stavio u staju.

Gospodin se brine o izgubljenoj ovci – uključujući vas i mene. Isus je s neba došao na zemlju da nam pokaže da nas voli i da nam osigura spasenje (pročitajte Ivan 3:16). »Sin Čovječji je došao potražiti i spasiti što je bilo izgubljeno« (Luka 19:10).

Kada su pronašli ovcu, Laura joj je dala nadimak Čudo. I Božje spasenje je čudo Njegove milosti.

– Anne Cetas

Pastir dobri daje svoj život za ovce. – Ivan 10:11