Brižni otac

21 lipanj 2015Pročitajte: Psalam 103:7-13

7 Svoje putove pokaza Mojsiju,
svoja djela sinovima Izraelovim.
8 Gospod je milosrdan i milostiv,
strpljiv je i bogat dobrotom.
9 Ne ostaje gnjevan zauvijek,
niti se dovijeka ljuti.
10 Ne postupa s nama po našim grijesima,
niti nam vraća po našim krivnjama.

11 Jer koliko je nebo visoko nad zemljom,
toliko je njegovo milosrđe prema onima koji ga se boje.
12 Koliko je istok daleko od zapada,
toliko udaljuje od nas naše grijehe.
13 Kao što se otac smiluje svojoj djeci,
tako se smiluje Gospod onima koji ga se boje.

Kao što se otac smiluje svojoj djeci, tako se smiluje Gospod onima koji Ga se boje.

Psalam 103:13

RODITELJI su bili vidno iscrpljeni idući sa svoja dva živahna predškolca od jedne zračne luka do druge, od jednog zrakoplova do drugog, a sada je njihov zadnji zrakoplov kasnio. Dok sam gledao dječake kako trče čekaonicom, pitao sam se kako će ih mama i tata zadržati na mjestu tijekom polusatnog leta za Grand Rapids. Kada smo se konačno ukrcali, primijetio sam da otac i jedan od sinova sjede iza mene. Čuo sam kako umorni tata pita sina: »«Hoćeš li da ti čitam neku od tvojih priča?« I tijekom cijeloga leta brižni je otac nježno i strpljivo čitao svojemu sinu. Dječak je bio miran i usredotočen.

U pročitanom psalmu David izjavljuje: »Kao što se otac smiluje svojoj djeci, tako se smiluje Gospod onima koji Ga se boje« (r. 13). Riječ smiluje znači pokazivati ljubav i suosjećanje. Te nam nježne riječi pokazuju koliko duboko nebeski Otac voli svoju djecu i podsjeća nas kako je neizmjeran dar moći doći Bogu i zavapiti: »Aba, Oče!« (Rimljanima 8:15).

Bog čezne za time da iznova poslušamo priču o Njegovoj ljubavi svaki put kada smo uznemireni na svojem životnom putovanju. Vaš je nebeski Otac uvijek blizu, spreman ohrabriti vas svojom Riječi.

– Bill Crowder

Božja ljubav za Njegovu djecu jedan je od Njegovih najvećih darova.