Problem zbog promjene

22 lipanj 2015Pročitajte: Jošua 1:6-11

6 Budi srčan i jak! Jer ti ćeš tome narodu dati u baštinu zemlju za koju sam se zakleo njihovim ocima da ću im je dati. 7 Samo budi srčan i čvrsto odlučan, da brižno držiš sav Zakon što ti ga je dao moj sluga Mojsije! Ne odstupaj od njega ni nadesno ni nalijevo, da uspiješ u svemu što poduzmeš! 8 Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim svojim djelima. 9 Zapovijedam ti dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš.«
10 Tada Jošua zapovjedi upraviteljima naroda: 11 »Prođite kroz tabor i dajte narodu ovu zapovijed: Spremite sebi brašnjenice; jer za tri ćete dana poći tamo preko Jordana i počet ćete osvajati zemlju koju vam Gospodin, Bog vaš, daje u baštinu!«

Samo budi srčan i čvrsto odlučan.

Jošua 1:7

NAKON što je profesionalni sportaš Chris Sanders doživio ozljedu koja je značila kraj njegove sportske karijere, jednom je zgodom govorio skupini vojnih veterana. »Iako osobno nikada nisam sudjelovao u ratnoj operaciji, znam koliko su promjene teške«, rekao je.

Bilo da je riječ o promjeni posla, neuspjelom braku, ozbiljnoj bolesti ili novčanim teškoćama, svaka veća promjena predstavlja problem. Bivši je sportaš rekao veteranima da je ključ uspjeha kada započinjete nov način života, potražiti i dobiti pomoć.

Knjiga o Jošui odlično je štivo uvijek kada nam se događaju promjene. Nakon 40 godina lutanja i neuspjeha, Božji se narod nalazio pred Obećanom zemljom. Mojsije, njihov veliki vođa, je umro, i Jošua, njegov pomoćnik, dobio je zadaću da ih vodi.

Bog je rekao Jošui: »Samo budi srčan i čvrsto odlučan, da brižno držiš sav Zakon što ti ga je dao moj sluga Mojsije! Ne odstupaj od njega ni nadesno ni nalijevo, da uspiješ u svemu što poduzmeš« (r. 7). Božji je zakon trebao biti temelj Jošuina vodstva u svakoj prilici.

Gospodinova se zapovijed i obećanje Jošui odnosi i na nas: »Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš« (r. 9).

On je s nama u svakoj promjeni.

– David McCasland

U svakoj promjeni Bog ostaje isti.