Hodati po vodi

24 lipanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 14:22-33

22 Odmah zapovjedi svojim učenicima da uđu u lađicu i da otplove na drugu obalu, dok on otpusti narod. 23 Kad je otpustio narod, popne se na goru sam, kako bi molio. Već je bila nastala večer, a on je još bio ondje sam. 24 Lađica je već bila nasred mora, a valovi su je bacali tamo i amo jer je bio protivan vjetar. 25 O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodajući po moru. 26 Kad ga tako učenici vidješe gdje hoda po moru, povikaše uplašeni: »Sablast!« I zavikali su od straha. 27 A Isus im odmah progovori: »Budite hrabri! Ja sam. Ne bojte se!« 28 Petar mu odvrati: »Gospodine, ako si ti, reci mi da dođem k tebi po vodi!« 29 On reče: »Dođi!« Petar izađe iz lađice i hodajući po vodi pođe k Isusu. 30 A kad je vidio jak vjetar, uplaši se. Poče se topiti i povika: »Gospodine, spasi me!« 31 Odmah Isus pruži ruku, uhvati ga i reče mu: »Malovjerniče, zašto si posumnjao.« 32 Tada uđoše u lađicu, i prestade vjetar. 33 Oni koji su bili u lađici baciše se pred njega ničice i rekoše: »Ti si zaista Sin Božji!«

Budite hrabri! Ja sam. Ne bojte se!

Matej 14:27

DOK sam učio jedriti, morao sam hodati nestabilnim plutajućim platformama da bih došao do čamaca u kojem smo vježbali. Mrzio sam to. Nisam imao osjećaj ravnoteže i bojao sam se da ću, dok budem ulazio u čamac, pasti između platforme i čamca. Gotovo sam odustao. »Gledaj u mene«, rekao je učitelj jedrenja. »Ovdje sam i uhvatit ću te ako se posklizneš.« Napravio sam što je rekao i sada sam ponosni vlasnik potvrde da sam svladao osnove jedrenja!

Izbjegavate li opasnost pod svaku cijenu? Mnogi od nas nerado napuštamo zonu sigurnosti da bi izbjegli neuspjeh, da nas ne pozlijede ili da ne ispadnemo glupi. No, dopustimo li strahu da nas sputa, na kraju ćemo se bojati učiniti bilo što.

Petrova pustolovina hodanja po vodi i zašto je počeo tonuti, omiljena je tema propovjednika (pročitajte Matej 14:22-33). Ali mislim da nikada nisam čuo da je itko od njih govori o ponašanju ostalih učenika. Ja mislim da je Petar uspio. Bojao se, ali ipak se odazvao Isusovu pozivu. Nisu uspjeli oni koji nikada nisu ni pokušali.

Isus je za nas sve stavio na kocku. Što smo mi spremni riskirati za Njega?

– Marion Stroud

Oče, hvala što pružaš ruku i kažeš: »Dođi.« Pomozi mi da izađem iz čamca znajući da s Tobom mogu hodati po vodi.

Život je ili odvažna avantura ili nije ništa. – Helen Keller