Vrijedno je svega

25 lipanj 2015Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 15:30-38

30 Zašto i mi podnosimo pogibelji svaki čas? 31 Braćo, svaki dan umirem, tako mi ponosa koji imam u Kristu Isusu, Gospodinu našemu! 32 Doista, ako sam se po čovjeku borio sa zvijerima u Efezu, kakva mi je korist? Ako mrtvi ne uskrsavaju,
»sjedimo i pijmo
jer ćemo sutra umrijeti.«
33 Ne varajte se:
loše društvo kvari dobro ćudoređe.
34 Otrijeznite se kako treba, i ne griješite jer neki ne znaju za Boga; na sramotu vam kažem.
Uskrsnulo tijelo
35 Ali će netko reći: kako mrtvi uskrsavaju? U kakvu tijelu dolaze? 36 Bezumniče, ono što ti siješ, ne će oživjeti, ako ne umre. 37 I što siješ ne siješ tijelo koje će biti, nego golo zrno, bilo pšenično ili bilo koje drugo. 38 A Bog mu daje tijelo kakvo hoće, i svakom sjemenu njegovo tijelo.

Bezumniče, ono što ti siješ, ne će oživjeti, ako ne umre.

1 Korinćanima 15:36

KRAJEM 4. stoljeća građani Rima nisu se više zabavljali gledajući kako Kristove sljedbenike bacaju lavovima. Ali igre smrti nastavile su se do dana kada je jedan mladi čovjek hrabro skočio u arenu da bi spriječio dvojicu gladijatora da ubiju jedan drugoga.

Zovu ga sveti Telemah. Kao redovnik koji je živio u pustinji, došao je za blagdane u Rim, no ispostavilo se da ne može podnijeti krvoločnost tih poganskih običaja. Prema pisanju Teodora, biskupa i povjesničara crkve koji je živio u 5. stoljeću, Telemah se pobunio protiv nasilja, ali ga je mnoštvo kamenovalo do smrti. Car Honorije čuo je za njegovu odvažnost i naredio da se igre zabrane.

Za neke je Telemah predmet rasprave. Je li njegov postupak bio jedini način protesta protiv toga krvavog sporta? Apostol Pavao postavio si je slično pitanje: »Zašto i mi podnosimo pogibelji svaki čas?« (1 Korinćanima 15:30). U Drugoj poslanici Korinćanima 11:23-33 nabraja neke od nevolja koje je podnio za Krista, od kojih su mnoge mogle završiti smrću. Je li bilo vrijedno toga? Što se Pavla tiče, nije bilo dvojbe: mijenjati stvari koje će uskoro doći svome kraju za nešto što će trajati vječno, dobar je posao. O uskrsnuću, život koji smo živjeli za Krista i druge sjeme je za vječnost koju nikada nećemo požaliti.

– Mart DeHaan

Sada je vrijeme da ulažete u vječnost.