Skrivene tajne

26 lipanj 2015Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 6:15-23

15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.
18 I kad neprijatelji pođoše protiv njega, pomoli se Elizej Gospodinu: »Udari te ljude sljepoćom!« I udari ih sljepoćom, kako je to bio zamolio Elizej. 19 Nato se okrenu Elizej k njima: »To nije pravi put, i to nije pravi grad. Hajdete za mnom! Ja ću vas odvesti čovjeku kojega tražite.« I odvede ih u Samariju. 20 Kad su bili došli u Samariju, pomoli se Elizej: »Otvori im sad oči, da vide!« Gospodin im tada otvori oči i vidješe odjednom da su usred Samarije.
21 Kad ih ugleda Izraelov kralj, upita Elizeja: »Oče moj, hoću li ih dati sasjeći?« 22 A on odvrati: »Ne! Zar ćeš sasjeći one što ih nisi zarobio svojim mačem i lukom? Iznesi im jela i pića, neka jedu i piju! Onda neka idu kući svojemu gospodaru!« 23 On im, dakle, zgotovi veliku gozbu i oni su jeli i pili. Tada ih otpusti, i oni se vratiše svom gospodaru. Od toga vremena nisu više upadale aramejske čete u izraelsku zemlju.

Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.

2 Kraljevima 6:16

VEĆINU onoga što se događa u svijetu koji je Bog stvorio, ne vidimo. Mnoge stvari su premale, ili se kreću prebrzo ili pak presporo. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji redatelj dokumentarnih filmova Louisu Schwartzbergu uspio je snimiti nešto od toga – usta gusjenice, oko vinske mušice ili rast gljive.

Naša ograničena sposobnost da vidimo čudesne i zamršene pojedinosti u materijalnome svijetu podsjeća nas da je naša sposobnost da vidimo i razumijemo to što se događa u duhovnome svijetu jednako tako ograničena. Bog posvuda oko nas čini čudesnije stvari nego što možemo zamisliti. No, naš duhovni vid je ograničen i mi ih ne možemo vidjeti. Usprkos tome, prorok Elizej je vidio to nadnaravno što Bog čini. Bog je otvorio oči i njegovu plašljivom sluzi tako da je i on vidio vojsku koju je Bog poslao da se bori na njihovoj strani (r. 17).

Zbog straha postajemo slabi i bespomoćni, mislimo da smo sami na svijetu. Ali Bog nas uvjerava da je Njegov Duh, koji je u nama, jači «negoli koji je u svijetu« (1 Ivanova 4:4).

Kada se obeshrabrimo zlom koje vidimo, moramo razmisliti o dobrim stvarima koje Bog čini, a koje ne možemo vidjeti.

– Julie Ackerman Link

Oči vjere u svemu vide Boga na djelu.