Cijela priča

27 lipanj 2015Pročitajte: Djela apostolska 8:26-36

26 Gospodnji anđeo reče Filipu: »Ustani i idi prema jugu, na put koji vodi od Jeruzalema u Gazu! Put je pust.« 27 On ustade i pođe. I gle, čovjek Etiopljanin, dvoranin i dostojanstvenik Kandake, kraljice Etiopije, koji je bio nad svim njezinim riznicama, došao je u Jeruzalem da se pokloni Bogu. 28 Sad se je on vraćao kući. Sjedio je na svojim kolima i čitao proroka Izaiju. 29 Tada reče Duh Filipu: »Idi i pristupi tim kolima!« 30 Filip pritrča i ču gdje čita proroka Izaiju. Upita ga: »Razumiješ li što čitaš?« 31 A on odgovori: »Kako bih mogao razumjeti ako me tko ne uputi?« I zamoli Filipa te se popne i sjede s njim. 32 A mjesto iz Pisma što ga je čitao bilo je ovo:
»Kao ovca što se vodi na klanje
i kao janje što je nijemo pred onim koji ga striže,
ne otvori on svojih usta.
33 U svom poniženju bio je lišen svoga prava.
Tko da opiše njegov rod?
Jer se njegov život uzima sa zemlje.«
34 Dvoranin upita Filipa: »Molim te, za koga to govori prorok? Za sebe ili za koga drugoga?« 35 Tada uze Filip riječ i stade mu navješćivati Isusa kao evanđelje, počevši od ovoga mjesta u Pismu. 36 Kad su išli tako putem, dođoše do neke vode. »Evo vode«, reče dvoranin. »Što priječi da budem kršten?«

Tada uze Filip Riječ i stade mu navješćivati Isusa kao Evanđelje.

Djela ap. 8:35

NEDAVNO me je moj petogodišnji unuk Dallas upitao: »Zašto je Isus umro na križu?« Vidio sam da moramo razgovarati. Objasnio sam mu što je grijeh i o Isusovoj spremnosti da naš grijeh preuzme na sebe. Nakon toga se nastavio igrati.

Nekoliko minuta poslije nehotice sam čuo kako svojoj petogodišnjoj sestrični Katie objašnjava zašto je Isus umro. Ona je na to rekla: »Ali Isus nije mrtav.« Dallas je odgovorio: »Je. On je mrtav. Djed mi je rekao. Umro je na križu.«

Shvatio sam da moram dovršiti priču pa sam nastavio tamo gdje sam stao. Objasnio sam mu da je Isus ustao od mrtvih. Ponavljali smo to tako dugo dok nije shvatio da je Isus danas živ, iako je umro za nas.

To me je podsjetilo na to koliko je bitno da ljudi čuju cijelo Evanđelje. Kada je Etiopljanin zamolio Filipa da mu objasnio dio Pisma koji nije razumio, »uze Filip Riječ i stade mu navješćivati Isusa kao Evanđelje« (r. 35).

Recite drugima radosnu vijest o Isusu: da smo svi grješnici koji trebaju spasenje; da je savršeni Sin Božji umro da nas spasi; da je ustao iz groba i pokazao svoju vlast nad smrću. Isus, naš Spasitelj, je živ i nudi nam da živi kroz nas.

Kada netko želi slušati o Isusu, pazimo da ispričamo cijelu priču!

– Dave Branon

Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u Mene, ako i umre, živjet će.« – Ivan 11:25