Nemojte šutjeti!

24 srpanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:54-65

54 Tada ga uhvatiše i odvedoše u kuću velikoga svećenika. Petar je išao za njim izdaleka. 55 Nasred dvorišta naložili su vatru i posjedali naokolo. I Petar sjede među njih. 56 Kako je on tako sjedio u svjetlu ognja, vidje ga jedna sluškinja, upre pogled u njega i reče: »I ovaj je bio s njim.« 57 On zanijeka i reče: »Ženo, ne poznajem ga.« 58 Malo zatim ugleda ga drugi i reče: »I ti si jedan od njih.« Petar odvrati: »Čovječe, nisam.« 59 Oko jednu uru kasnije ustvrdi opet drugi: »Zaista, i ovaj je bio s njim, jer je Galilejac.« 60 Petar odvrati: »Čovječe, ne znam što govoriš.« Odmah, dok je on još govorio, zapjeva pijetao. 61 Tada se obazre Gospodin i pogleda Petra. I Petar se sjeti Gospodinove riječi koju mu je kazao: »Još prije nego danas zapjeva pijetao, triput ćeš me zatajiti.« 62 Izađe napolje i stade gorko plakati.
63 Ljudi koji su Isusa držali zarobljena rugali su mu se i zlostavljali ga. 64 Pokrili su mu oči i govorili: »Proreci tko je koji te udari!« 65 Još su mnoge druge uvrede izricali protiv njega.

Tada Ga uhvatiše i odvedoše u kuću velikoga svećenika. Petar je išao za njim izdaleka.

Luka 22:54

KADA čujem priče o mladim ljudima koje su zlostavljali, primjećujem da uvijek postoje dvije razine boli. Prva, najočitija bol proizlazi iz zloće onih koji ih zlostavljaju. To je samo po sebi strašno. Ali postoji i druga, dublja bol koja može biti opasnija od prve: šutnja svih drugih.

Onaj koga zlostavljaju je zaprepašten jer mu nitko ne želi pomoći. To često zlostavljače čini još drskijima i potiče ih na još veću zloću. A što je još gore, povećava zbunjenost, osjećaj srama i osamljenost žrtve. Zato je bitno progovoriti, stati u njihovu obranu, osuditi ponašanje zlostavljača i žrtvi pribaviti »pravicu« (Izreke 31:9).

Isus je dobro znao kako je to kada vas zlostavljaju i kada patite potpuno sami. Bez ikakve krivnje bio je uhićen, šiban i izrugivan (pročitajte Luka 22:63-65). U Evanđelju po Mateju piše: »Tada Ga ostaviše svi Njegovi učenici i pobjegoše« (Matej 26:56). Petar, jedan od Njegovih najbližih prijatelja, čak je triput zanijekao da Ga poznaje (r. 61). Ako drugi možda i ne razumiju, Isus razumije.

Kada vidimo da drugima nanose bol, možemo zamoliti Isusa da nas ohrabri da progovorimo i stanemo u njihovu obranu.

– Randy Kilgore

Molbu ćemo tu ponovit: uspjeh nam daj!

Protiv grijeha, zla se borit, uspjeh nam daj!

Glas odvažnog kršćanina jeka je Božjega glasa.