Duhovni pregled

11 listopad 2015Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:1-14

1 Ako dakle uskrsnuste s Kristom, tražite ono što je gore, gdje Krist sjedi s desne strane Bogu! 2 Težite za onim što je gore, a ne što je na zemlji! 3 Jer umrijeste, i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu. 4 Kad se pojavi Krist, naš život, onda ćete se i vi s njim pojaviti u slavi. 5 Mrtvite dakle svoje udove koji su zemaljski usmjereni: bludnost, nečistoću, požudu, zlu želju i lakomost koja je idolopoklonstvo. 6 Zbog tih mana dolazi Božji gnjev na neposlušne sinove. 7 Po njima ste i vi nekoć živjeli, dok ste se ravnali prema njima. 8 A sad se oslobodite svega toga: van iz vaših usta srdžba, ljutnja, zloća, uvreda i sramotne riječi! 9 Ne lažite jedni drugima! Svucite staroga čovjeka s njegovim djelima, 10 i obucite novoga koji se obnavlja za spoznaju po slici onoga koji ga je stvorio. 11 Više nema Grka ni Židova, obrezanja ni neobrezanja, barbara ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svima Krist.
12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva!

Ljubi Gospodina, svoga Boga, svim srcem, svom dušom, svom pameti i svom svojom snagom!

Marko 12:30

ZA otkrivanje zdravstvenih problema, prije nego postanu ozbiljni, liječnici preporučuju sistematski liječnički pregled. To isto možemo učiniti za svoje duhovno zdravlje postavimo li si nekoliko pitanje utemeljenih na velikoj zapovijedi iz Evanđelja po Marku 12:30 koju spominje Isus.

Volim li Boga svim svojim srcem zato što je On najprije volio mene? Što je jače, moje želja za zemaljskim dobrima ili blago koje imam u Kristu? (pročitajte Kološanima 3:1)

Volim li Boga svom svojom dušom? Slušam li Ga kad mi govori tko sam? Bježim li od sebičnih želja? (r. 5) Postajem li suosjećajnija, blaža i strpljivija? (r. 12)

Volim li Boga svom svojom pameti? Jesam li usredotočena na svoj odnos s Njegovim Sinom ili dopuštam da moje misli lutaju? (r. 2) Vode li me moje misli k problemima ili rješenjima? Jedinstvu ili podjeli? Opraštanju ili osveti? (r. 13)

Volim li Boga svom svojom snagom? Jesam li spremna da me drugi vide slabom kako bi Bog kroz mene mogao pokazati svoju snagu? (r. 17)

I dok dopuštamo da Kristova riječ obilato »prebiva« u nama, On će nas osposobiti da izgrađujemo jedni druge, postanemo duhovno spremni i korisni Njemu.

– Julie Ackerman Link

Da biste bili u punoj duhovnoj formi, hranite se Riječju Božjom i vježbajte svoju vjeru.