Blago u nebu

16 listopad 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:19-24

19 Ne sabirite sebi blaga na zemlji, gdje ga uništava moljac i rđa, gdje kradljivci obijaju i kradu! 20 Sabirite sebi blago u nebu gdje ga ne uništava ni moljac ni rđa, gdje kradljivci ne obijaju i ne kradu! 21 Jer gdje je tvoje blago, ondje je i tvoje srce.
22 Oko je svjetiljka tvome tijelu. Ako je tvoje oko zdravo, onda sve tvoje tijelo ima svjetlo. 23 Ako je tvoje oko bolesno, onda je sve tvoje tijelo u tami. Ako je dakle svjetlo u tebi tama, kako li će biti onda velika tama!
24 Nitko ne može služiti dva gospodara. Ili će jednoga mrziti i drugoga ljubiti, ili će uz jednoga prianjati i drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i mamoni.

Sabirite sebi blago u nebu gdje ga ne uništava ni moljac ni rđa, gdje kradljivci ne obijaju i ne kradu!

Matej 6:20

LOŠE postavljene električne žice izazvale su požar u kojem je do temelja izgorio naš novoizgrađeni dom. Plamen je u samo sat vremena progutao našu kuću ne ostavljajući ništa osim pepela. Drugom zgodom, jedne nedjelje, vratili smo se iz crkve i vidjeli da su nam provalili u kuću i ukrali neke stvari.

U našemu nesavršenom svijetu gubitak materijalnog bogatstva uobičajena je pojava: automobili se sudaraju ili su ukradeni, brodovi tonu, građevine se ruše, domovi su uništeni ili ih odnose poplave, a osobne stvari budu ukradene. To Isusovu opomenu da se ne pouzdajemo u materijalno bogatstvo čini vrlo razumnom (r. 19).

Isus je ispričao priču o čovjeku koji je stekao veliko bogatstvo i odlučio sve sačuvati za sebe (pročitajte Luka 12:16-21). »Dušo moja, imaš veliko imanje,« rekao je sebi »jedi, pij i uživaj!« (r. 19) Ali te je noći sve izgubio, uključujući i vlastiti život. Isus priču završava riječima: »Tako biva onome koji sebi zgrče blago, umjesto da se bogati kod Boga« (r. 21).

Materijalno bogatstvo je privremeno. Ništa ne traje zauvijek – osim onoga što nam Bog omogućuje da radimo za druge. Odvajati vrijeme i novac za širenje Radosne vijesti, posjećivati osamljene i pomagati siromašnima samo su neki od načina sabiranja blaga u nebu.

– Lawrence Darmani

Naše stvarno bogatstvo je to što ulažemo za vječnost.