Križ i kruna

18 listopad 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 19:21-30

21 A židovski su svećenički glavari govorili Pilatu: »Ne piši: kralj židovski, nego da je on rekao: kralj sam židovski.« 22 Pilat odvrati: »Što napisah, napisah.«
23 Kad su vojnici raspeli Isusa, uzeše njegove haljine i načiniše četiri dijela, svakome vojniku po dio, i donju haljinu; a donja haljina nije bila šivena, nego istkana sva s vrha do dna. 24 Onda rekoše među sobom: »Ne derimo je, nego bacimo kocku za nju, kome će pripasti!« Tako se trebala ispuniti riječ Pisma:
»Razdijeliše među se moje haljine
i za moju odjeću baciše kocku.«
I vojnici tako učiniše.
25 A stajala je kod Isusova križa njegova majka i sestra njegove majke, Marija Kleofe, i Marija Magdalena. 26 Kad vidje Isus majku i učenika koga je ljubio pokraj nje, reče svojoj majci: »Ženo, evo ti sina!« 27 Potom reče učeniku: »Evo ti majke!« I od onoga časa uze je učenik za svoju.
28 Isus je znao da je već sve izvršeno kako bi se ispunilo Pismo. Zato reče: »Žedan sam.« 29 Ondje je stajala posuda puna octa. I napuniše spužvu octom, nataknuše je na hisopovu stabljiku i prinesoše je k njegovim ustima. 30 A kad je Isus uzeo ocat, reče: »Dovršeno je.« Tada nakloni glavu i preda duh.

Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u Mene, ako i umre, živjet će.

Ivan 11:25

WESMINSTERSKA opatija u Londonu ima bogatu povijest. U 10. stoljeću benediktinski su redovnici u njoj započeli svakodnevno štovanje koje se nastavlja do danas. Opatija je i mjesto ukopa mnogih slavnih ljudi, a i svaki je engleski kralj od 1066. ondje okrunjen. Zapravo sedamnaestero njih ondje je i sahranjeno – njihova je vladavina završila gdje je i započela.

Bez obzira na to kako veličanstven bio njihov pogreb, vladari svijeta se dižu i padaju, žive i umiru. No za razliku od njih, jedan drugi kralj, Isus, iako je umro više nije u grobu. Za prvog dolaska na zemlju okrunili su ga trnovom krunom i raspet je kao »kralj židovski» (Ivan 19:19). Zato što je pobjedonosno ustao od mrtvih mi, koji vjerujemo u Krista, imamo nadu onkraj groba i jamstvo da ćemo zauvijek s Njim živjeti. Isus je rekao: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u Mene, ako i umre, živjet će. I nijedan koji živi i vjeruje u Mene, ne će umrijeti dovijeka« (11: 25,26).

Mi služimo uskrslom Kralju! Podredimo se Njegovoj vladavini i radujmo se danu kada će »Svemogući Bog« vladati zauvijek (Otkrivenje 19:6).

– Bill Crowder

Ja sluga sam nebeskog Kralja i dobro Ga poznajem ja,

On ljubi me, brine o meni, iz sveg srca proslavljam Ga.

Isusovo uskrsnuće značilo je smrt smrti.