Iza scene

25 listopad 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 3:22-31

22 Potom dođe Isus sa svojim učenicima u pokrajinu Judeju. Ondje je s njima boravio i krstio. 23 Ivan je krstio u Enonu kraj Salima, jer je tamo bilo mnogo vode. Ljudi su dolazili tamo i dali su se krstiti. 24 Ivan, naime, još nije bio bačen u tamnicu. 25 Tada nastade prepirka između Ivanovih učenika i nekog Židova o čišćenju. 26 Oni dođoše k Ivanu i rekoše mu: »Učitelju, onaj koji je na drugoj obali Jordana bio kod tebe i za koga si ti svjedočio, evo on krsti i svi idu k njemu.« 27 Ivan odgovori: »Ne može čovjek ništa primati ako mu nije dano s neba. 28 Vi mi sami morate posvjedočiti da sam rekao: Ja nisam Mesija, ja sam poslan samo kao njegov preteča. 29 Tko ima zaručnicu, zaručnik je. Zaručnikov prijatelj, koji stoji i sluša ga, silno se raduje zaručnikovu glasu. Tako se sada i moja radost ispunila. 30 On mora rasti, a ja umanjivati se. 31 Tko dolazi odozgo, stoji nad svima; tko je sa zemlje, zemaljski je i govori zemaljski. Tko dolazi s neba, stoji nad svima.

On mora rasti, a ja umanjivati se.

Ivan 3:30

EVANGELIZACIJSKE aktivnosti naše crkve dosegle su vrhunac bogoštovljem na otvorenom. I dok je skupina koja je organizirala i vodila sva događanja – uključujući zbor mladih, savjetnike i crkvene vođe – izlazila na podij, svi smo oduševljeno pljeskali i pokazali koliko cijenimo njihov trud.

No jedan je čovjek ostao nezamijećen, a bio je vođa skupine. Kada sam ga susreo nakon nekoliko dana, čestitao sam mu na dobro obavljenom poslu. »Za vrijeme programa vas gotovo nismo vidjeli«, rekao sam.

»Volim raditi iza scene«, odgovorio je. Nije mu bilo stalo do pohvala. Bilo je to vrijeme da oni koji su izravno sudjelovali u evangelizaciji dobiju priznanje.

Za mene je njegova samozatajnost bila zasebna propovijed. Podsjetila me je da kada služim Gospodinu ne trebam tražiti priznanje i zahvalnost. Boga mogu proslaviti bez obzira na to hvale li me drugi ili ne. Svaku ljubomoru ili nelojalno nadmetanje može potisnuti stav: »Krist mora biti na prvome mjestu.«

Isus koji »stoji nad svima« (r. 31) »mora rasti; a ja umanjivati se« (r. 30). Imamo li takav stav, bit će nam važno jedino napredovanje Božjega djela. Krist, ne mi, mora biti i središte svega što radimo.

– Lawrence Darmani

Ljubav moju uzmi gle, utišaj mi težnje sve.

Uzmi mene život moj, daj da uvijek budem Tvoj!

Kristu je mjesto pod reflektorima.