Što mi je bitno?

28 listopad 2015Pročitajte: Poslanica Hebrejima 10:32-39

32 Spominjite se prvih dana kada ste, odmah nakon primanja svjetla, podnijeli veliku i patničku borbu: 33 s jedne strane bili ste javno izloženi vrijeđanju i nevoljama, a s druge strane postali ste dionici patnja onih koji su isto podnosili. 34 Doista, vi ste suosjećali sa sužnjima, i podnijeli ste s radošću otimačinu svojih dobara, znajući da imate bolje i trajno imanje. 35 Ne gubite dakle svoga pouzdanja kojemu pripada velika plaća! 36 Doista vam je potrebna postojanost da, ispunivši Božju volju, postignete obećanje.
37 »Jer još malo, vrlo malo,
pa će doći onaj koji treba doći,
i ne će zakasniti.
38 A moj pravednik živjet će od vjere;
ako li otpadne,
ne će mojoj duši ugoditi.«
39 A mi, braćo, nismo od onih koji otpadaju na propast, nego od onih koji vjeruju da spase dušu.

Doista, vi ste suosjećali sa sužnjima, i podnijeli ste s radošću otimačinu svojih dobara, znajući da imate bolje i trajno imanje.

Hebrejima 10:34

POČETKOM rujna 2011. veliki je požar uništio 600 domova u i oko grada Bastropa u srednjem Teksasu. Nakon nekoliko tjedana u novinama je osvanuo sljedeći naslov: Ljudi koji su najviše izgubili usredotočili su se na ono što nisu izgubili. U članku je opisana nesebična pomoć zajednice i spoznaja onih koji su primili pomoć da susjedi, prijatelji i društvo vrijede puno više od onoga što su izgubili.

Pisac Poslanice Hebrejima podsjeća vjernike prvoga stoljeća da se sjete kako su hrabro podnijeli progonstvo na početku svoga života u vjeri. Ostali su postojani usprkos uvredama i progonstvu, stojeći rame uz rame s drugim vjernicima (r. r. 32,33).

»Doista, vi ste suosjećali sa sužnjima, i podnijeli ste s radošću otimačinu svojih dobara, znajući da imate bolje i trajno imanje« (r. 34). Nisu bili usredotočeni na ono što su izgubili, nego na trajne stvari koje im nitko ne može oduzeti.

Isus je svojim sljedbenicima rekao: »Jer gdje je tvoje blago, ondje je i tvoje srce« (Matej 6:21). I dok smo usredotočeni na Isusa i sve što imamo u Njemu, čak i ono što nam je najdragocjenije postaje nebitno.

– David McCasland

Sve u svemu mi je Isus, čuvar moj i učitelj,

moćni branič, dobri pastir, zaštitnik i spasitelj .

Što vam je danas bitno?