Oluje života

30 listopad 2015Pročitajte: Evanđelje po Marku 4:35 – 5:1

35 Podvečer onoga dana reče im: »Prijeđimo na drugu obalu.« 36 Otpustiše narod i uzeše njega sa sobom, onako kako je bio u lađici. I druge su lađice išle s njim. 37 Tada se podiže silna bura. Valovi su udarali u lađicu, i ona se je već počela puniti vodom. 38 A on je spavao otraga u lađici na jastuku. Tada ga probudiše i povikaše: »Učitelju, zar ti ne mariš što ginemo?« 39 On ustade, zapovjedi vjetru i reče moru: »Umukni! Budi mirno!« Utihnu vjetar, i nastade velika tišina. 40 Tada im reče: »Što ste tako plašljivi? Zar još uvijek nemate vjere?« 41 Oni se vrlo uplašiše i rekoše jedan drugome: »Tko je ovaj da ga slušaju i vjetar i more!«
1 Dođoše na drugu obalu mora u zemlju Gerazena.

Zato se radujte, iako ste sada, kada je potrebno, nakratko rastuženi različitim kušnjama, da vaša prokušana vjera… bude na hvalu, slavu i čast, o objavljenju Isusa Krista.

1 Petrova 1:6,7

U Evanđelju po Marku čitamo o veliko oluji. Isus i učenici su lađicom prelazili Galilejsko jezero. »Tada se podiže silna bura« i učenici – od kojih su neki bili ribari – preplašili su se da će poginuti (4:37,38). Je li moguće da Bog nije mario? Nije li ih Isus osobno odabrao i nisu li mu bili najbliži? Nisu li ga poslušali kada im je rekao: »Prijeđimo na drugu obalu?« (r. 35). Pa zašto ih je onda zadesilo takvo nevrijeme?

Nitko nije pošteđen oluja života. No, baš kao što su i učenici koji su se preplašili oluje nakon toga postali još privrženijima Isusu, tako i nama oluje s kojima se suočavamo mogu pomoći da još bolje upoznamo Boga. »Tko je ovaj« pitali su se učenici »da Ga slušaju i vjetar i more!« (r. 41) Kroz nevolje možemo naučiti da ni jedna oluja nije tako velika da spriječi Boga u provedbi svoje volje (5:1).

Iako možda ne razumijemo zašto Bog dopušta nevolje u našem životu, zahvalni smo Mu da Ga kroz njih možemo bolje upoznati. Mi živimo da bismo Mu služili zato jer nas je spasio.

– Albert Lee

O, Ti si moja zaštita, u buri stijena sigurna.

I Ti si moje uzdanje. On čvrsta stijena ostaje.

Oluje života potvrđuju snagu naše vjere.