Popravljeno ili novo?

31 listopad 2015Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:14-21

14 Jer Kristova nas ljubav goni kad ovo mislimo: ako je jedan za sve umro, to su svi umrli. 15 A jest umro za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego onome koji je za njih umro i uskrsnuo. 16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja. 20 Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom! 21 Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.

Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo.

2 Korinćanima 5:17

DOŠLO je vrijeme da uredim okvire prozora na našoj kući. Počeo sam strugati, brusiti i stavljati sredstvo za punjenje da ih mogu prebojati. Nakon sveg mog truda – uključujući i cijenu sredstva za punjenje i prilično skupe boje – prozori izgledaju, recimo, prilično dobro. Ali ne izgledaju kao novi. Jedini način da dotrajali prozori izgledaju novo bio bi da zamijenim staro drvo.

Sasvim je u redu imati dotrajale prozore koji izgledaju »prilično dobro«. Ali kada je u pitanju naše grijehom oštećeno srce, nije ga dovoljno samo dotjerati. S Božjeg stajališta sve mora postati novo (r. 17).

To je ljepota spasenja vjerom u Isusa. On je umro na križu kao žrtva za naš grijeh i uskrsnuo je da pokaže svoju vlast nad smrti. Rezultat toga je da nas u Božjim očima vjera u Kristovo djelo na križu čini novim stvorenjem (r. 17) i stari život zamjenjuje novim životom (pročitajte Djela ap. 5:20). Gledajući nas kroz Isusa i to što je učinio za nas na križu, naš nebeski Otac vidi svakoga tko vjeruje u Njega kao novo stvorenje bez ijedne mane. Grijeh je napravio veliku štetu. Sami to ne možemo popraviti. Moramo se pouzdati u Krista kao Spasitelja i dopustiti Mu da nam da potpuno novi život.

– Dave Branon

Ko vjetra svježi dah uđe On u život moj,

oslobodi me zla i novi život da.

Jedino vam Isus može dati novi život.