Najbolja vrsta sreće

08 sijecanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:31-38

31 Tada Isus reče onim Židovima koji su vjerovali u njega: »Ako vi ustrajete u mom nauku, zaista ćete biti moji učenici. 32 Tada ćete upoznati istinu, i istina će vas osloboditi.« 33 Odgovoriše mu: »Mi smo Abrahamova djeca i nikome nismo nikad robovali. Kako ti veliš: Bit ćete slobodni?« 34 Isus im odvrati: »Zaista, zaista kažem vam: Tko čini grijeh, rob je grijehu. 35 Rob ne ostaje zauvijek u kući, sin ostaje zauvijek. 36 Ako vas dakle Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni. 37 Znam da ste Abrahamova djeca. Ali gledate da me ubijete, jer vas se moja riječ ne prima. 38 Ja govorim što sam vidio u svojega Oca; i vi činite što ste čuli od svojega oca.«

Ako vi ustrajete u Mom nauku, zaista ćete biti Moji učenici. Tada ćete upoznati istinu, i istina će vas osloboditi.

Ivan 8:31,32

KADA sam bila mlada, »svi to rade« činio mi se najboljim argumentom, ali nije bio. Moji roditelji nikada nisu popuštali pred takvim objašnjenjem bez obzira na to koliko sam očajnički željela da mi dopuste učiniti nešto što su oni smatrali opasnim ili nepromišljenim.

Kako starimo, svojem repertoaru argumenata, kojima želimo postići ono što želimo, dodajemo izgovore i opravdanja: »Nitko neće stradati. Nije protuzakonito. On je prvi počeo. Ona neće saznati.« Iza svakog argumenata je uvjerenje da je ono što mi želimo važnije od svega drugog.

S vremenom taj pogrešni način razmišljanja postaje temeljem onoga što vjerujemo o Bogu. Jedna od laži je da smo mi, a ne Bog, centar svemira. Mislimo da ćemo biti bezbrižni i sretni ako svijet preuredimo prema svojim željama. Ta je laž vrlo uvjerljiva jer obećaje lakši, brži način da dobijemo što želimo. Razmišljamo ovako: »Bog je ljubav, zato želi da radim sve što me čini sretnim.« Ali takvo razmišljanje vodi do tuge, a ne sreće. Isus je onima koji su uzvjerovali u Njega rekao da će ih istina osloboditi (r. r. 31,32) ali ih je i upozorio: »Tko čini grijeh, rob je grijehu« (r. 34). Najbolja vrsta sreće dolazi od slobode koju imamo kada prihvatimo istinu da je Isus put do ispunjenog i zadovoljnog života.

– Julie Ackerman Link

Do istinske sreće ne postoje prečaci.