Služba pomirenja

18 sijecanj 2016Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:16-21

16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja. 20 Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom! 21 Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.

… dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se više kao pomireni spasiti po Njegovu životu.

Rimljanima 5:10

DOK je jednoga nedjeljnog jutra 1957. godine dr. Martin Luther King Jr. vodio bogoštovlje, svim se silama nastojao oduprijeti kušnji da se okomi na društvo ogrezlo u rasizam.

»Kako vam ide ljubav prema neprijateljima?« pitao je članove baptističke crkve u Montgomeryju u Alabami. »Započnite od sebe… kada vam se pokaže prilika da porazite neprijatelja, to je vrijeme kada to ne smijete učiniti.«

Navodeći Isusove riječi, King je rekao: »Ljubite svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone! Tada ćete biti djeca svog Oca nebeskoga« (Matej 5:44,45).

Kada razmišljamo o onima koji nam čine zlo, dovoljno smo mudri da se sjetimo da smo i sami nekoć bili Božji neprijatelji (pogledajte Rimljanima 5:10). Ali Bog »nas pomiri »sa sobom po Kristu Isusu i dade nam službu pomirenja« (2 Korinćanima 5:18), piše Pavao. Sada imamo svetu dužnost. Bog nam je povjerio »riječ pomirenja« (r. 19). Na nama je da tu riječ donesemo svijetu.

Rasne i političke napetosti nisu ništa novo. No zadaća crkve nikada nije poticanje podjela. Ne smijemo napadati različite od sebe ili one koji drukčije misle, pa čak i one koji nas žele uništiti. Naša je zadaća »služba pomirenja« i njome nasljeđujemo Isusovo srce, srce koje nesebično služi.

– Tim Gustafson

Mržnja uništava i onoga koji mrzi i onoga koga mrze.
Martin Luther King Jr.