Prvo vi!

19 sijecanj 2016Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-11

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.
6 Dok je bio u Božjemu obličju,
on se nije grčevito držao
svoje jednakosti s Bogom,
7 nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,
i postao jednak ljudima.
Vanjštinom je bio kao čovjek.
8 Ponizio je samoga sebe
postavši poslušan do smrti,
do smrti na križu.
9 Zato i Bog njega uzvisi
i darova mu ime
koje je nad svakim imenom:
10 na Isusovo se ime
ima pokloniti svako koljeno
bića koja su na nebu i na zemlji i pod zemljom,
11 i svaki jezik ima priznati
da je Isus Krist – Gospodin,
na slavu Boga Oca.

Ponizio je samoga sebe.

Filipljanima 2:8

TIBETANAC Sherpa Nawang Gombu i Amerikanac Jim Whittaker osvojili su Mount Everest 1. svibnja 1963. Dok su se približavali vrhu, svaki je od njih smatrao velikom časti prvi stupiti na vrh. Whittaker je poticao Gombua da ide naprijed, ali Gombu je to odobio. Sa smiješkom je rekao: »Prvo vi, Veliki Jime!« Na kraju su odlučili istodobno zakoračiti na vrh.

Pavao je ohrabrio vjernike u Filipima da pokažu takvu vrstu poniznosti. Rekao je: »Ne gledajte smo svaki na svoje, nego i ono što je drugih!« (r. 4) Sebičnost i nadmenost mogu podijeliti ljude, ali poniznost nas povezuje. Tada jednako volimo, osjećamo i razmišljamo (r. 2).

Kada dođe do neslaganja i prepirki, često ih možemo prekinuti odreknemo li se prava da budemo u pravu. Poniznost nas poziva da pokažemo milost i blagost onda kada bismo dali sve da bude po našem. »U poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe!« (r. 3)

Što smo ponizniji, sličniji smo Isusu koji »je sebe poništio uzevši obličje sluge… postavši poslušan do smrti, do smrti na križu« (r. r. 7,8). Slijediti Isusove stope znači odustati od onoga što je najbolje za nas i raditi što je najbolje za druge.

– Jennifer Benson Schuldt

Tvoje sluge mi smo, Kriste, ljubavlju nas ispuni.

Neka Sveti Duh nas prožme, svojom silom preplavi!

Poniznost potiče jedinstvo.