Njegovo ime

30 sijecanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:17-24

17 A neki od njegovih učenika rekoše među sobom: »Što je to što nam kaže: Malo, i ne ćete me vidjeti, i opet malo, i vidjet ćete me, i: Idem k Ocu?« 18 Rekoše dakle: »Što je to što kaže: Malo? Ne znamo što govori.« 19 Isus opazi da su ga htjeli upitati i reče im: »Za to li se zapitkujete među sobom što rekoh: Malo, i ne ćete me vidjeti, i opet malo, i vidjet ćete me? 20 Zaista, zaista kažem vam: Vi ćete plakati i tugovati, a svijet će se radovati; vi ćete se žalostiti, ali će se vaša žalost okrenuti u radost. 21 Žena kad rađa, osjeća tjeskobu jer dođe njezin čas. Ali kad rodi dijete, više se ne sjeća muke zbog radosti jer se rodi čovjek na svijet. 22 Tako i vi osjećate žalost, ali ću vas opet vidjeti i radovat će se vaše srce, i vaše vam radosti nitko ne će uzeti. 23 I u onaj dan ne ćete me pitati ni za što. Zaista, zaista kažem vam: Ako što zamolite Oca u moje ime, dat će vam. 24 Dosad niste molili ništa u moje ime. Molite i primit ćete, da vaša radost bude potpuna.

Ali ću vas opet vidjeti i radovat će se vaše srce, i vaše vam radosti nitko ne će uzeti.

Ivan 16:22

KADA je solist počeo pjevati za vrijeme nedjeljnog bogoslužja, svi su zaustavili dah i pozorno slušali. Blagim bas-baritonom donio im je riječi stare crkvene pjesme Gordona Jensena. Njezin naslov u sebi sadržava istinu koja nam je dragocjenija što smo stariji. »Bog je tako blizu da je dovoljno spomenuti Njegovo ime.«

Svi smo iskusili odvojenost od onih koje volimo. Dijete odlazi na školovanje u drugi grad ili državu, oženi se i odseli. Roditelji nas napuštaju zbog posla ili zdravlja. Istina, imamo mobitele i možemo razgovarati putem interneta, ali mi smo ovdje, a oni su tamo. I na kraju, postoji odvojenost zbog smrti.

No, kao oni koji vjeruju u Krista, imamo Njegovo obećanje da nikada nismo sami. Premda možda tako osjećamo, On nikamo nije otišao. On je upravo ovdje, upravo sada, uvijek i zauvijek. Prije nego što je napustio ovu zemlju, svojim je učenicima rekao: »Evo, Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta« (Matej 28:20). Jednako je tako svakome od nas obećao: »Ne ću te ostaviti, niti ću te napustiti« (Hebrejima 13:5).

Tihi vapaj, Njegovo ime izrečeno šaptom, čak i sama pomisao na Njega donosi nam utjehu i sigurnost. »Bog je tako blizu da je dovoljno spomenuti Njegovo ime.«

– Dave Egner

Isus nikada ne napušta niti zaboravlja one koji su Njegovi.