Došao je za Vas

31 sijecanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Luki 4:14-21

14 U sili Duha vrati se Isus u Galileju. Glas o njemu raširio se po svoj okolini. 15 Učio je u tamošnjim sinagogama, i svi su ga slavili.
16 Tako dođe i u Nazaret, gdje je bio odrastao. Po svome običaju otiđe u subotu u sinagogu. Ustade da čita. 17 Pružiše mu knjigu proroka Izaije. On otvori knjigu i nađe mjesto gdje je bilo napisano:
18 »Gospodnji duh počiva na meni.
On me pomaza da nosim radosnu vijest siromasima.
Posla me da navješćujem zarobljenima oslobođenje,
slijepima vid, da oslobodim potlačene,
19 da proglasim milosnu Gospodnju godinu.«
20 Tada zatvori knjigu, dade je natrag sluzi i sjede. Oči sviju u sinagogi bile su uprte u njega. 21 On im poče govoriti: »Danas se ispuni ova riječ Pisma koju ste upravo čuli.«

Gospodnji duh počiva na meni. On me pomaza da nosim Radosnu vijest siromasima.

Luka 4:18

U svojem romanu Dvorac, Franz Kafka (1883. – 1924.) opisuje život kao dehumanizirano postojanje lišeno ljudskosti koje ljude pretvara u more praznih lica bez identiteta ili vrijednosti. Kafka kaže: »Pokretna traka vas nosi, nitko ne zna kamo. Pojedinac je više predmet, stvar, nego živo biće.«

Na početku svoje službe Isus je otišao u sinagogu u Nazeretu, stao pred mnoštvo i počeo čitati tekst iz Izaije: »Gospodnji duh počiva na meni. On me pomaza da nosim radosnu vijest siromasima. Posla me da navješćujem zarobljenima oslobođenje, slijepima vid, da oslobodim potlačene, da proglasim milosnu Gospodnju godinu« (r. r. 18,19).

Zatim je sjeo i izjavio: »Danas se ispuni ova riječ Pisma koju ste upravo čuli« (r. 21). Mnogo stoljeća prije toga te je riječi izrekao prorok Izaija (pročitajte Izaija 61:1,2). Sada je Isus izjavio da je On ispunjenje toga obećanja.

Pogledajte koga je Isus došao osloboditi – siromahe, slijepe i potlačene. Došao je ljudima koje su grijeh, trpljenje, slomljenost i tuga lišili ljudskosti. Došao je za nas!

– Bill Crowder

Božja ljubav je kao sunce,

ona svuda i svakome sja.

Ništa neće uništit Božju ljubav,

ona vječna je.

Ma kako se neosobnim svijet činio, Bog voli svakoga od nas kao da smo jedino Njegovo dijete.