Sakriveno blago

04 veljaca 2016Pročitajte: Mudre izreke 2:1-5

1 Sine moj, ako primiš moje pouke
i ako moje naputke u sebi pohraniš,
2 ako mudrosti posudiš svoje uho,
i svoje srce obratiš razboritosti,
3 da, ako prizoveš mudrost
i svoj glas podigneš prema spoznaji,
4 ako je tražiš kao srebro,
ako je kao sakriveno blago budeš tražio –
5 tada ćeš upoznati strah Gospodnji
i dobit ćeš spoznanje Boga.

… ako je kao sakriveno blago budeš tražio…

Izreke 2:4

MOJ muž Tom i ja čitamo na različite načine. Budući da njemu engleski nije materinski jezik, nastoji čitati polagano, riječ po riječ. Ja često čitam brzo i letimično. On bez problema citira nešto što je pročitao prije tjedan dana, a moje pamćenje prestaje nekoliko trenutaka nakon što skinem pogled s knjige ili zaslona računala.

Isti problem imam kada čitam Bibliju – ne samo kada je riječ o rodoslovljima. Često sam u iskušenju letimično pročitati poznate odlomke, događaje o kojima sam slušala od djetinjstva ili psalam koji je dio crkvene pjesme koju često pjevamo.

Pročitani tekst iz 2. poglavlja Mudrih izreka trebao bi nas potaknuti da se potrudimo bolje upoznati Boga. Kada pažljivo čitamo Bibliju i odvojimo vrijeme da upamtimo što smo pročitali, bolje shvaćamo njezine istine (r. r. 1,2). Ponekad nam čitanje naglas pomaže da bolje čujemo i razumijemo Božju mudrost. I kada u molitvi izgovaramo riječi Pisma i molimo Ga za mudrost i spoznaju (r. 3), uživamo u razgovoru s Piscem.

Upoznajemo Boga i Njegovu mudrost kada za njom tragamo kao za skrivenim blagom.

– Cindy Hess Kasper

Nebeski Oče, pomozi mi da se smirim, malo usporim i poslušam što me želiš podučiti kroz svoju Riječ kako bih bila onakva kakvom me želiš.

Čitajte Bibliju pažljivo i proučavajte ju moleći se.