Vođa koji služi

05 veljaca 2016Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 12:1-15

1 Roboam ode u Šekem, jer se u Šekemu bio skupio sav Izrael da ga postavi za kralja. 2 Vijest o tome primi Jeroboam, Nebatov sin. On je naime još bio u Egiptu, kamo je bio morao pobjeći od kralja Salomona. Jeroboam se bio nastanio u Egiptu. 3 I poslaše tamo, i dadoše ga pozvati. Tako dođoše Jeroboam i sva općina Izraelova i dojaviše Roboamu ovo:
4 »Tvoj je otac stavio na nas težak jaram. Olakšaj nam sada ti tvrdu službu svojega oca i težak jaram koji je stavio na nas, i mi ćemo ti biti podložni!« 5 On im odgovori: »Idite i za tri dana opet dođite k meni!« I narod se udalji. 6 I kralj Roboam posavjetova se sa starim ljudima koji su služili njegovu ocu Salomonu, dok je bio živ, i upita ih: »Što mi savjetujete da odgovorim tim ljudima?« 7 Oni mu odgovoriše: »Ako danas udovoljiš narodu i prilagodiš im se, poslušaš ih i prijateljski im odgovoriš, oni će ti biti zauvijek podložni.« 8 Ali on ne posluša savjet koji mu dadoše starci, nego se posavjetova s mladim ljudima, koji su bili odrasli s njim i koji su ga morali slijediti. 9 On ih upita: »Što mi savjetujete da odgovorim tim ljudima koji od mene zahtijevaju: Olakšaj jaram što ga je na nas stavio tvoj otac?« 10 Mladi ljudi, koji su bili odrasli s njim, odgovoriše mu ovo: »Ovako ćeš odgovoriti tim ljudima koji ti rekoše: Tvoj je otac stavio na nas težak jaram, ti nam ga olakšaj: Moj je mali prst deblji od bedara mojega oca. 11 Eto, moj vam je otac naprtio težak jaram. Ja ću vaš jaram učiniti još težim. Otac vas je moj šibao bičevima. Ja ću vas krotiti štipavcima.«
12 Kad Jeroboam i sav narod dođoše opet treći dan k Roboamu, kako im je bio zapovjedio kralj rekavši: »Dođite opet k meni za tri dana!«, 13 tada kralj oštro odgovori narodu i ne osvrnu se na savjet što su mu ga bili dali starci. 14 Kako mu svjetovaše mladi ljudi, odgovori im: »Moj vam je otac naprtio težak jaram. Ja ću vaš jaram učiniti još težim. Otac vas je moj šibao bičevima. Ja ću vas krotiti štipavcima.« 15 Tako kralj ne usliši naroda, jer je Gospodin bio tako uredio da ispuni svoje obećanje što ga je Gospodin preko Ahije od Šila bio dao Jeroboamu, Nebatovu sinu.

Nego tko među vama hoće biti velik, taj neka bude vaš poslužitelj.

Matej 20:26

U tradicionalnim afričkim društvima odabir vođe vrlo je važna odluka. Nakon kraljeve smrti pomno se bira sljedeći vladar. Osim što je iz kraljevske obitelji, nasljednik mora biti jak, neustrašiv i razborit. Kandidate provjeravaju da bi se vidjelo hoće li služiti narodu ili će provoditi strahovladu. Kraljev nasljednik mora biti netko tko vlada, ali i služi.

Iako je Salomon u životu napravio neke loše odabire, bio je zabrinut zbog toga tko će ga naslijediti. »Tko zna je li on mudar ili lud? On će upravljati čitavim mojim trudom, onim što sam teškim i mudrim radom stekao pod suncem« (Propovjednik 2:19). Naslijedio ga je njegov sin Roboam. Bio je nerazborit i postao je upravo ono čega se Salomon naviše bojao – loš vladar.

Kada je narod tražio bolje uvjete rada, bila je to prilika da se Roboam pokaže kao vođa koji služi. »Ako danas udovoljiš narodu i prilagodiš im se,« savjetovali su mu starješine, »oni će ti biti zauvijek podložni« (1 Kraljevima 12:7). No on je odbacio njihov savjet i nije tražio Boga. Njegova je grubost prema narodu podijelila kraljevstvo i ubrzala duhovno propadanje Božjega naroda (pročitajte r. r. 14-19).

U obitelji, na radnome mjestu ili u susjedstvu – trebamo Božju mudrost da u poniznosti služimo umjesto da služe nama.

– Lawrence Darmani

Dobar vođa je dobar sluga.