Što će biti

06 veljaca 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:28-33

28 Izađoh od Oca i dođoh na svijet; opet ostavljam svijet i idem k Ocu.« 29 Rekoše njegovi učenici: »Eto, sad otvoreno govoriš i nikakve zagonetke ne kazuješ. 30 Sad znamo da sve znaš, i nije ti potrebno da te tko pita. Zato vjerujemo da si izašao od Boga.«
31 Isus im odvrati: »Zar sada vjerujete? 32 Evo dolazi čas, i već je došao, kada ćete se raspršiti svaki na svoju stranu, a mene sama ostaviti. Ali nisam sam, jer je Otac sa mnom. 33 Ovo sam vam govorio da u meni imate mir. U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: ja nadvladah svijet.«

I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju.

Otkrivenje 21:4

VI i ja imamo nešto zajedničko. Živimo u grješnome svijetu u kome vlada nered i za bolji ne znamo. No Adam i Eva mogli su se sjetiti kako je bilo prije prokletstva. Mogli su se sjetiti kakav je bio svijet koji je Bog stvorio – slobodan od smrti, muke i boli (pročitajte Postanak 3:16-19). Prije Pada u Edenu nije bilo gladi, nezaposlenosti ni bolesti. Nitko nije sumnjao u Božju stvaralačku moć i Njegov plan za odnose među ljudima.

Svijet koji smo naslijedili tek neznatno sliči savršenu Božjem vrtu. Kao što kaže C. S. Lewis: »Kršćansko gledište smatra da je ovo dobar svijet koji je krenuo nizbrdo, no koji još uvijek čuva uspomenu na ono kakav je trebao biti« (Kršćanstvo, Duhovna stvarnost, Zagreb). Srećom, nejasno sjećanje na to kakva je zemlja trebala biti, istodobno je proročanski pogled u vječnost. Baš kao što su Adam i Eva hodali i razgovarali s Bogom, vjernici će Ga vidjeti licem u lice. Ništa neće stajati između Boga i nas. »Više neće biti nikakva prokletstva« (Otkrivenje 22:3). Neće biti grijeha, straha niti srama.

Prošlost i njezine posljedice mogu baciti sjenu na danas, ali sudbina vjernika donosi obećanje nečega boljeg – život na mjestu savršenom kao Eden.

– Jennifer Benson Schuldt

Idem tam! Idem tam da Isusa vidim sam!

Želja mene vuče živa tam gdje Gospod moj prebiva;

gdje je vječni Njegov stan!

Jednoga će dana Bog ponovo uspostaviti red.