Ne mogu opozvati

08 veljaca 2016Pročitajte: Poslanica Galaćanima 5:13-26

13 Vi ste, braćo, zaista pozvani na slobodu; samo ne dajte da sloboda bude izlika tijelu, nego ljubavlju služite jedan drugome! 14 Sav Zakon sažet je u ovoj jednoj odredbi: »Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe!« 15 Ali ako već jedni druge grizete i izjedate, gledajte da jedni druge ne istrijebite! 16 A velim: U duhu živite, i ne ćete izvršavati tjelesnih želja! 17 Jer tijelo se svojim željama suprotstavlja Duhu, a Duh tijelu; a to se protivi jedno drugome tako da ne činite ono što hoćete. 18 Ako li vas Duh vodi, niste pod Zakonom.
19 Očita su tjelesna djela, a ova su: preljubništvo, nečistoća, besramnost, 20 razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, 21 zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, ne će postići Božjega kraljevstva.
22 A plod je Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost 23 krotkost, umjerenost; protiv takvih nema zakona. 24 A koji pripadaju Kristu Isusu, raspeli su tijelo sa strastima i požudama. 25 Ako po Duhu živimo, i hodajmo u Duhu!
26 Ne tražimo tašte slave, ne izazivajmo jedni druge i ne zavidimo jedni drugima!

A plod je Duha: … krotkost, umjerenost.

Galaćanima 5:22,23

NISAM mogla opozvati svoje postupke. Neka je žena parkirala automobil i zapriječila mi izlaz s benzinske crpke. Na brzinu je izišla baciti smeće, a meni se nije dalo čekati pa sam počela trubiti. Uzrujana, ubacila sam u ‘rikverc’ i izišla drugim putem. Istog mi je trenutka bilo žao što sam bila nestrpljiva i nisam mogla pričekati 30 sekundi (najviše) da se makne. Ispričala sam se Bogu. Da, trebala je parkirati na za to predviđenu mjestu, ali ja sam mogla pokazati strpljivost i ljubaznost, a ne izgubiti živce. Nažalost, bilo je prekasno da se ispričam i njoj – otišla je.

Mnogi nas retci iz Mudrih izreka potiču da razmislimo o tome kako postupiti kada nam se netko nađe na putu ili ometa naše planove. Jedan od njih glasi: »Luđak pokaže svoj gnjev na mjestu« (Izreke 12:16). Drugi: »Služi čovjeku na čast kad se drži daleko od svađe; a svaki je luđak svadljiv« (20:3). I ovaj koji pogađa ravno u srce: »Svu svoju zlu volju izlijeva luđak, a mudri suspreže svoj gnjev« (29:11).

Biti strpjiv i ljubazan čini se vrlo teškim. No apostol Pavao kaže da je plod Duha djelo Božje (Galaćanima 5:22,23). I dok surađujemo s Njime i oslanjamo se na Njega, On u nama stvara plod. Molimo te, promijeni nas, Gospodine.

– Anne Cetas

Učini me blagom osobom, Gospodine. Nekim tko ne gubi živce zbog svake sitnice koja mi se nađe na putu.

Bog iskušava našu strpljivost da bi naše srce učinio većim.