Samoća i služenje

18 veljaca 2016Pročitajte: Evanđelje po Luki 9:1,2,10-17

1 On sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlim dusima, i da iscjeljuju od bolesti. 2 Tada ih posla da navješćuju Božje kraljevstvo i da iscjeljuju bolesnike.
10 Apostoli se vratiše i pripovjediše mu sve što su učinili. Tada se povuče s njima na samotno mjesto, u području grada Betsaide. 11 A narod to opazi i pođe za njim. On ih je primio ljubazno, govorio im o Božjem kraljevstvu i iscjeljivao sve koji su trebali iscjeljenje. 12 Već se je dan stao naginjati. Tada dođoše dvanaestorica k njemu i rekoše: »Otpusti narod! Neka idu u okolna sela i zaseoke, da potraže prenoćište i hranu, jer smo ovdje u pustom kraju.« 13 On im odvrati: »Dajte im vi neka jedu!« Oni odvratiše: »Imamo samo pet kruhova i dvije ribe; a morali bismo poći i kupiti hrane za sve ovo mnoštvo.« 14 Bilo je, naime, oko pet tisuća ljudi.
Tada on reče svojim učenicima: »Neka posjedaju u skupine po pedeset!« 15 Učiniše tako i svi posjedaše. 16 Tada uze onih pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo i izreče nad njima blagoslov. Onda ih prelomi i dade učenicima, da razdijele mnoštvu. 17 Svi su jeli i nasitili se. I nakupiše još dvanaest punih košarica od komadićâ što pretekoše.

On ih je primio ljubazno, govorio im o Božjem kraljevstvu i iscjeljivao sve koji su trebali iscjeljenje.

Luka 9:11

KOMIČAR Fred Allen je rekao: »Poznata osoba je netko tko se cijeloga života trudi postati slavan, a onda nosi sunčane naočale kako ga ne bi prepoznali.« Slava često donosi gubitak privatnosti koja je posljedica neizmjerne žudnje za pozornošću.

Kada je Isus započeo javnu službu podučavanja i iscjeljivanja, izišao je iz anonimnosti. Kamo god pošao, mnoštvo ga je slijedilo tražeći Njegovu pomoć. No Isus je znao da je vrijeme provedeno nasamo s Bogom presudno za održavanje snage i usredotočenosti.

Nakon što su se Isusovi učenici vratili s uspješne misije »da navješćuju Božje kraljevstvo i da iscjeljuju bolesnike« (r. 2), Isus ih je poveo na samotno mjesto da se odmore (r. 10). No mnoštvo ih je ubrzo pronašlo. Isus ih je ljubazno dočekao i počeo im govoriti »o Božjem kraljevstvu i iscjeljivao sve koji su trebali iscjeljenje« (r. 11). I umjesto da ih pošalje da sami pronađu hranu, rekao im je da posjedaju u skupine po deset i potom je nahranio 5000 ljudi! (r. r. 12-17)

Isus nije bio otporan na pritisak znatiželjnih ljudi i onih koji pate, ali održavao je ravnotežu između javne službe i samoće tako što se odmarao i odlazio »na samotna mjesta i predavao se molitvi« (5:16).

Slijedimo Gospodinov primjer dok služimo drugima.

– David McCasland

Kada stišamo zvukove života, moći ćemo slušati Boga.