Pogled s planine

21 veljaca 2016Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:8-13

8 Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno! 9 Što naučiste, primiste, čuste, i vidjeste od mene, to činite, i Bog mira bit će s vama!
10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi.

Ako dakle uskrsnuste s Kristom, tražite ono što je gore.

Kološanima 3:1

U našoj dolini u Idahou zime mogu biti vrlo hladne. Oblaci i magla spuste se poput pokrivača, prekriju zemlju i zarobe hladni zrak ispod toplijih slojeva zraka. Ali možete se popeti iznad doline. U blizini je cesta koja se vijugavo uspinje obroncima obližnje planine visoke oko 700 metara. Nekoliko minuta vožnje i izići ćete iz magle i ući u topao, vedar sunčani dan. Ako sada pogledate oblake koji prekrivaju dolinu, vidjet ćete ju iz sasvim drugog kuta.

Život je ponekad sličan tome. Okolnosti nas pritišću i poput magle sprječavaju da sunčeva svjetlost prodre do nas. No vjera je ono što nas izdiže iznad ‘doline’ – omogućuje nam da tražimo »ono što je gore« (Kološanima 3:1). Tada nam Gospodin pomaže da se izdignemo iznad okolnosti, smognemo hrabrost i nađemo mir za dan koji je pred nama. Kao što kaže apostol Pavao: »Jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam« (Filipljanima 4:11).

Možemo se popeti iznad svojih nevolja i žalosti, neko vrijeme ostati sjediti na obroncima planine i po Kristu, koji nam daje snagu (r. 13), drukčije vidjeti sve ono što nas muči.

– David Roper

Sav bježi mrak, prestaje noć kad toplo sunce sja.

U tužno srce tad će doć radost, utjeha sva .

Vjera vas može izdignuti iznad vaših strahova.