Žeđ za avanturom

25 veljaca 2016Pročitajte: Knjiga Brojeva 14:39-45

39 Kad Mojsije priopći te prijetnje svim sinovima Izraelovim, narod se veoma ražalosti. 40 Drugo, dakle, jutro ustaše rano, da uziđu navrh gore; jer rekoše: »Sada smo spremni da uziđemo na ono mjesto za koje nam je govorio Gospodin; jer sagriješismo.«
41 A Mojsije odvrati: »Zašto hoćete prestupiti zapovijed Gospodnju? Ne ćete uspjeti. 42 Ne uzlazite jer Gospodin nije u vašoj sredini! Inače ćete biti potučeni od svojih neprijatelja. 43 Jer Amalečani i Kanaanci stoje tamo pred vama. Popadat ćete od mača. Budući da se odmetnuste od Gospodina, ne će Gospodin biti s vama.«
44 Ali oni u svojoj tvrdokornosti pođoše navrh gore. A kovčeg Gospodnjega saveza i Mojsije ne ostaviše tabora. 45 Tada siđoše Amalečani i Kanaanci, što su stanovali na onoj gori, potukoše ih i potjeraše do Horme.

Budi tih pred Gospodom i strpljivo Ga čekaj!

Psalam 37:7

NAKON petodnevnog odgađanja zbog lošeg vremena, 28. siječnja 1986. u svemir je poletjela svemirska letjelica uz gromoglasnu buku i plamen. Nepunih 73 sekunde poslije došlo je do kvara i letjelica je eksplodirala. Poginulo je svih sedam članova posade.

Do nesreće je došlo zbog tehničkog nedostatka kojeg su bili svjesni, ali koji su, prema riječima upućenih, zahvaljujući »putnoj groznici« zanemarili želeći postići nešto veliko. Naša nas nadobudna ljudska narav uvijek iznova potiče da radimo loše odabire. No skloni smo i strahu zbog kojeg postajemo pretjerano oprezni. Drevni su Izraelci pokazali obje osobine. Kada su se uhode vratile s izviđanja Obećane zemlje, 10 od njih 12 vidjelo je samo prepreke (pročitajte Brojevi 13:26-33). »Nikako ne možemo ići protiv tog naroda. Jer je jači od nas« (r. 31) govorili su. A onda nakon strašne pobune protiv Gospodina, koja je završila smrću 10 uhoda, narod je iznanada spopala ‘putna groznica’. Rekli su: »Sada smo spremni da uziđemo na ono mjesto za koje nam je govorio Gospodin; jer sagriješismo« (14:40). No bez Boga njihova je brzopleta akcija doživjela neuspjeh (r. r. 41-45).

Kada prestanemo gledati na Gospodina, odlazimo u jednu od dvije krajnosti. Nestrpljivo krenemo bez Njega ili se sakrijemo i prigovaramo. Pogled na Boga donosi nam odvažnost razblaženu Njegovom mudrošću.

– Tim Gustafson

Trenutak strpljivosti može spriječiti veliku nesreću.