Stranci i tuđinci

10 ozujak 2016Pročitajte: Poslanica Hebrejima 11:8-16

8 Vjerom posluša Abraham, kad bi pozvan da izađe na mjesto koje je trebao primiti u baštinu. Izađe ne znajući kamo ide. 9 Vjerom se naselio u zemlju obećanja kao u tuđu, i u šatorima je stanovao s Izakom i Jakovom, subaštinicima istoga obećanja. 10 Doista, on je iščekivao grad na tvrdu temelju kojemu je arhitekt i graditelj Bog. 11 Vjerom i sama Sara primi moć da zatrudni, unatoč odmakloj dobi, jer je vjerovala da je vjeran onaj koji je obećao. 12 Zato se i rodiše od jednoga, i to gotovo mrtvoga, potomci mnogobrojni kao nebeske zvijezde i nebrojeni kao pijesak na morskoj obali.
13 U vjeri pomriješe svi oni ne primiše obećanja, nego ih vidješe izdaleka i pozdraviše i priznaše da su tuđinci i putnici na zemlji. 14 Doista, oni koji tako govore pokazuju da traže domovinu. 15 A da su mislili na onu iz koje su izašli, imali bi vremena za povratak. 16 Ali sad teže za boljom, to jest nebeskom. Zato se Bog ne stidi nazivati se njihovim Bogom, jer im je pripravio grad.

Doista, on je iščekivao grad na tvrdu temelju kojemu je arhitekt i graditelj Bog.

Hebrejima 11:10

SIŠLA sam s bicikla i za svaki slučaj pogledala plan Cambridgea. Snalaženje mi nije jača strana i znala sam da se lako mogu izgubiti u mnoštvu ulica prepunih znamenitosti. Život je trebao biti idiličan jer sam se nedavno udala za Britanca i doselila u Veliku Britaniju. No osjećala sam se iščupanom iz korijena. Dok sam šutjela, savršeno sam se uklapala, ali čim bih progovorila, pomislili bi da sam američka turistkinja. Još nisam znala koja je moja uloga, ali brzo sam uvidjela da je uklapanje dvoje tvrdoglavih ljudi u zajednički život teže nego što sam očekivala.

Shvatila sam kako se osjećao Abraham kada je napustio sve što je poznavao da bi se odazvao Božjem pozivu da kao tuđinac živi u zemlji koju će mu pokazati (pročitajte Postanak 12:1). Morao je svladati kulturološke razlike i sačuvati vjeru u Boga. Dvije tisuće godina poslije pisac Poslanice Hebrejima naziva ga herojem vjere (r. 8,9). Poput svih nabrojenih u tome poglavlju, i Abraham je živio po vjeri, čeznuo za onime što mu je bilo obećano, čekajući nebeski dom.

Možda oduvijek živite u istome gradu, ali kao Kristovi sljedbenici svi smo mi tuđinci na ovoj zemlji. Vjerom idemo naprijed znajući da će nas Bog voditi i da nas nikada neće ostaviti niti napustiti. Vjerom čeznemo za nebeskim domom.

Amy Boucher Pye

Bog nas poziva da živimo po vjeri s pouzdanjem da će ispuniti svoje obećanje.