Nemojte odustati!

11 ozujak 2016Pročitajte: Poslanica Hebrejima 12:1-11

1 Zato dakle i mi, imajući oko sebe toliki oblak svjedokâ, skinimo svako breme i grijeh koji je za nas prionuo, i s ustrajnošću trčimo u borbu koja nam je određena. 2 Uprimo pogled u Isusa, Početnika i Dovršitelja vjere. On mjesto sebi određene radosti podnese križ ne mareći za sramotu, i sjede s desne strane Božjega prijestolja. 3 Promotrite njega, koji je podnio toliko protivljenje grješnika, da se ne premorite i ne klonete duhom!
4 Jer još se ne oprijeste do krvi boreći se protiv grijeha, 5 i zaboraviste na opomenu koja vam govori kao sinovima:
»Sine moj, ne preziri stegu Gospodnju
i nemoj klonuti duhom kad te on pokudi!
6 Jer Gospodin stegom odgaja onoga koga ljubi,
i šiba svakog sina kojeg priznaje za svoga.«
7 Izdržite stegu! Bog postupa s vama kao sa svojom djecom, jer gdje je sin kojega otac ne odgaja stegom? 8 Ako li ste bez stege u kojoj dobiše svi udio, tada ste nezakoniti, a ne pravi sinovi. 9 Onda: stegom su nas odgajali naši tjelesni očevi, i štovali smo ih. Ne ćemo li se mnogo radije pokoravati Ocu duhova, da živimo? 10 Oni su nas stegom odgajali za vrijeme od malo dana, kako im se svidjelo, a On za ono što je spasonosno, da budemo dionici njegove svetosti. 11 Jer svaka stega ne donosi časovitu radost, nego žalost; ali poslije daje miran rod pravde onima koji su njome izvježbani.

Zato dakle i mi… s ustrajnošću trčimo u borbu koja nam je određena. Uprimo pogled u Isusa, Početnika i Dovršitelja vjere.

Hebrejima 12:1,2

POČETKOM srpnja 1952. godine Florence Chadwick prvi je put pokušala preplivati 45 kilometara od kalifornijske obale do otoka Cataline. Nakon 15 sati plivanja spustila se gusta magla koja joj je zastirala vidik, nije bila sigurna pliva li u dobrome smjeru, i odustala je. Na svoju veliku žalost saznala je da je odustala samo kilometar i pol prije cilja.

Dva mjeseca poslije pokušala je drugi put preplivati od obale do otoka Cataline. Ponovo se spustila gusta magla, ali ovoga je puta došla do cilja i postala prvom ženom koja je preplivala kanal Catalina. Kada su ju pitali kako je u tome uspjela, rekla je da je u mislima nastojala zadržati sliku obale i onda kada ju nije mogla vidjeti.

Kada životni problemi zaklone naš vidik, možemo naučiti vidjeti svoj cilj očima vjere. Novozavjetno pismo Hebrejima potiče nas da »s ustrajnošću trčimo u borbu koja nam je određena »i da upremo pogled u Isusa, Početnika i Dovršitelja vjere« (r. r. 1,2).

Kada bismo najradije odustali, to je znak da se sjetimo ne samo onoga što je Isus pretrpio za nas nego i što nam sve sada pomaže podnijeti – do dana kada ćemo Ga vidjeti licem u lice.

Dennis Fisher

Budemo li gledali na Krista, uspjet ćemo.