Korisno ponavljanje

17 ozujak 2016Pročitajte: Ponovljeni zakon 30:11-20

11 Zakon što ti ga danas dajem nije za te pretežak i nije nedokučiv. 12 Nije na nebu da bi morao reći: Tko će nam se popeti na nebo da nam ga donese i objavi, da uzmognemo izvršavati? – 13 I nije preko mora, da bi morao reći: Tko će nam otići preko mora da nam ga donese i objavi, da ga uzmognemo izvršavati? 14 Ne, posve ti je blizu Zakon. Stavljen je u tvoja usta i tvoje srce, tako da ga možeš izvršavati. 15 Gle, danas stavljam preda te život i sreću, smrt i nesreću. 16 Što ti danas zapovijedam jest da ljubiš Gospodina, Boga svojega, da ideš njegovim putovima i da držiš njegove zapovijedi, zakone i naredbe. Tada ćeš ostati na životu i umnožiti se, i Gospodin, Bog tvoj, blagoslovit će te u zemlji u koju ideš, da bi je zaposjeo. 17 Ako li se odvrati tvoje srce i ne budeš slušao, i daš se zavesti, da se klanjaš tuđim bogovima i njima služiš, 18 onda vas već danas uvjeravam da ćete propasti. Tada ne ćete dugo živjeti u zemlji u koju idete preko Jordana da biste je zaposjeli. 19 Zazivam danas nebo i zemlju za svjedoke: Život i smrt, blagoslov i prokletstvo stavio sam preda te. Zato izaberi život, da ostaneš na životu, ti i tvoji potomci! 20 Ljubi Gospodina, Boga svojega, slušaj ga i budi mu vjerno odan! Jer o tome ovisi tvoj život i duljina tvojih dana što ih smiješ provesti u zemlji za koju se zakleo Gospodin tvojim ocima, Abrahamu, Izaku i Jakovu, da će im je dati.«

Što ti danas zapovijedam jest da ljubiš Gospodina, Boga svojega, da ideš Njegovim putovima i da držiš Njegove zapovijedi, zakone i naredbe.

Ponovljeni zak. 30:16

NEKI je novinar imao neobičnu naviku: nije pisao plavim kemijskim olovkama. Kada je jednom zgodom kolega upitao treba li što iz trgovine, zamolio je da mu kupi kemijske olovke. »Ali ne plave«, rekao je. »Ne želim plave kemijske olovke. Plavo je turobno. Zato, molim te, kupi mi 12 kemijskih olovaka – sve osim plavih!« Sljedećeg mu je dana kolega donio olovke – i sve su bile plave. Kada ga je spomenuti novinar tražio objašnjenje, rekao mu je: »Stalno si ponavljao ‘plavo, plavo’. Tu sam riječ najbolje zapamtio!« Njegovo je ponavljanje imalo učinak, ali ne onaj koji je želio.

Mojsije, komu je Bog dao Deset zapovijedi, također je primjenjivao metodu ponavljanja. Više od 30 puta molio je Izraelce da ostanu vjerni zakonu svojega Boga. Ipak, rezultat je bio suprotan onomu što je od njih tražio. Uporno im je govorio da će im poslušnost donijeti život i blagostanje, a neposlušnost propast (r. r. 15-18). No nisu ga poslušali.

Kada volimo Boga, nastojimo mu biti poslušni ne zato što Ga se bojimo nego zato što želimo ugoditi Onomu koga volimo. To je vrijedno upamtiti.

Poh Fang Chia

Samo Tebe, Kriste, smjerno odabrah za Gospoda,

jer već tu na zemlji vjerno učiš put me spasenja.

Ljubav prema Bogu potaknut će vas da živite za Boga.