Maknite se

18 ozujak 2016Pročitajte: Knjiga Postanka 39:1-12

1 Josipa, dakle, dovedoše u Egipat. I Potifar, faraonov dvoranin, zapovjednik tjelesne straže, Egipćanin, kupi ga od Jišmaelaca koji ga tamo dovedoše. 2 A Gospodin je bio s Josipom te mu je sve išlo za rukom. Ostade tako u kući svoga gospodara Egipćanina. 3 Gospodar vidje da je Gospodin s njim i da je Gospodin po njegovoj ruci davao uspjeh svim njegovim djelima 4 i Josip nađe milost u njegovim očima; smio ga je dvoriti, i on ga postavi za upravitelja svoje kuće i povjeri mu sve svoje imanje. 5 I otkad ga je bio postavio za upravitelja svoje kuće i svega imanja, otad je blagoslivljao Gospodin kuću tome Egipćaninu zbog Josipa, i Gospodnji je blagoslov bio na svemu što je imao u kući i u polju. 6 Zato povjeri sve svoje imanje Josipovim rukama i uz njega nije se više brinuo ni za što, osim za jelo što bi ga blagovao. A Josip je bio krasna stasa i lijepa lica.
7 Nakon nekog vremena žena njegova gospodara zagleda se u Josipa i reče mu: »Dođi k meni!«
8 Ali se on opre i reče ženi svoga gospodara: »Eto, moj gospodar ne brine se uza me ni za što u kući i sve mi svoje imanje povjeri. 9 Sam nije veći od mene u ovoj kući i ništa mi ne uskrati osim tebe, jer si mu žena. Pa kako bih sad ja učinio tako grdno zlo i Bogu tako sagriješio?«
10 I premda je ona dan za danom navaljivala na Josipa, on je ne posluša i ne pođe k njoj i ne sagriješi s njom. 11 A kad jednoga dana on dođe u kuću, da napravi svoj posao, a nije bilo nikoga od ukućana unutra, 12 uhvati ga ona za haljinu i reče: »Ugodi mi!« A on pusti svoju haljinu u njezinoj ruci, pobježe i otrča van.

Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti.

1 Korinćanima 10:13

KADA je moj otac u poodmakloj dobi postao kršćaninom, zadivio me je svojim planom kako pobijediti iskušenje. Nekada bi jednostavno otišao. Primjerice, kada bi nesuglasica sa susjedom prijetila da se pretvori u svađu, moj bi se otac okrenuo i otišao.

Jednoga se dana sastao s prijateljima koji su naručili pivo. Moj je otac prije imao problema s alkoholom i odlučio je da mu je bolje ne piti. Zato je jednostavno ustao, pozdravio se i odgodio okupljanje starih prijatelja za neki drugi dan.

U Knjizi Postanka čitamo kako je Potifarova žena napastovala Josipa. Bilo mu je jasno da bi, učini li to, »sagriješio Bogu« (Postanak 39:9-12). Zato je odlučio pobjeći.

Iskušenje često kuca na naša vrata. Nekada proizlazi iz naših želja, drugom prilikom dolazi od ljudi i okolnosti s kojima se susrećemo. Pavao je rekao Korinćanima: »Iskušenje nije došlo na vas osim onoga čovječjega.« No napisao je i ovo: »Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti« (1 Korinćanima 10:13).

»Izlaz« može biti ukloniti objekt iskušenja ili pobjeći od njega.

Najbolje je okrenuti se i otići.

Lawrence Darmani

Svako je iskušenje prilika da dotrčite k Bogu.