Voda se zacrvenila

20 ozujak 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:1-14

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga, i Bog bijaše Riječ. 2 Ona bijaše u početku kod Boga. 3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 4 U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima. 5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze. 6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga.
14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

U početku bijaše Riječ… Sve je po Njoj postalo.

Ivan 1:1,3

ZAŠTO je Isus došao na Zemlju prije izuma fotografije ili videa? Ne bi li dosegao više ljudi da su Ga svi mogu vidjeti? Uostalom, slika vrijedi tisuću riječi.

»Ne«, kaže Ravi Zacharias koji tvrdi da riječ može vrijediti »tisuću slika«. Kao dokaz citira veličanstvene riječi pjesnika Richarda Crashawa: »Voda je vidjela svoga Vladara i zacrvenila se.« U jednome jednostavnom stihu Crashaw sažima bit Isusova prvog čuda (pročitajte Ivan 2:1-11). Stvorenje prepoznaje Isusa kao Stvoritelja. Obični tesar ne bi mogao vodu pretvoriti u vino.

Drugom zgodom, kada je Krist stišao buru riječima: »Umukni! Budi mirno!«, Njegovi su zaprepašteni učenici pitali: »Tko je ovaj da Ga slušaju i vjetar i more!« (Marko 4:39,41). Poslije je Isus rekao Farizejima da bi kamenje počelo vikati da ga mnoštvo nije veličalo (pročitajte Luka 19:40). Čak i kamenje zna tko je On.

Apostol Ivan nam poručuje: »Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo Njegovu slavu« (Ivan 1:14). Iz osobnog iskustva Ivan piše i ovo: »Što je bilo od početka, što smo čuli, što smo vidjeli svojim očima… o Riječi života« (1 Ivanova 1:1). Poput Ivana, i mi svojim riječima možemo druge upoznati s Isusom koga »slušaju i vjetar i more.«

Tim Gustafson

Pisana Rijač otkriva Živu Riječ.