Mnogo sunca

21 ozujak 2016Pročitajte: Poslanica Efežanima 5:1-16

1 Budite dakle nasljedovatelji Boga, kao ljubljena djeca, 2 i živite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio nas i predao sebe za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodni miris! 3 A bludnost i svaka nečistoća i lakomost neka se ni ne spominju među vama, kao što se pristoji svetima! 4 Tako i besramnost, i ludi govor, ili dvolične šale što ne dolikuju, nego radije zahvaljivanje. 5 Doista znajte: nijedan bludnik, ili nečist, ili lakomac, a to je idolopoklonik, nema udjela u kraljevstvu Kristovu i Božjem! 6 Nitko neka vas ne prevari praznim riječima, jer zbog tih dolazi Božji gnjev na nepokorne sinove! 7 Nemojte dakle biti kao oni! 8 Doista, bili ste nekada tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu. Kao djeca svjetla živite! 9 Plod je svjetla svaka dobrota, pravda i istina. 10 Odlučite se za ono što je Gospodinu ugodno! 11 Nemojte pristajati uz jalova djela tame, nego ih, štoviše, raskrinkavajte! 12 Jer ono što se potajno zbog njih zbiva, sramota je i govoriti. 13 A sve što se razobličuje, svjetlo osvjetljava; što je pak osvijetljeno, svjetlo je. 14 Zato se kaže:
»Ustani ti koji spavaš
i uskrsni od mrtvih,
i obasjat će te Krist!«
15 Gledajte dakle pomno kako živite: ne kao ludi, nego kao mudri. 16 Dobro iskoristite vrijeme, jer su dani zli!

Kao djeca svjetla živite!

Efežanima 5:8

SVE znam, ali uporno pokušavam. Upute na etiketi su jasne: »Treba mnogo sunca.« Naše je dvorište glavnim dijelom u hladovini i nije pogodno za biljke koje trebaju mnogo sunca. Ali ta mi se biljka jako sviđa. Volim njezinu boju, oblik lišća, veličinu i miris njezinih cvjetova. Zato ju kupim, donesem kući, posadim i dosta se dobro brinem o njoj. No ona nije sretna. Moja njega i pažnja nisu dovoljne. Treba sunčevu svjetlost koju joj ja ne mogu dati. Mislila sam da nedostatak sunca mogu nadoknaditi nečim drugim. Ali to ne ide tako. Biljke trebaju ono što trebaju.

Tako je i s ljudima. Iako možemo preživjeti u ne baš idealnim uvjetima, ne možemo napredovati. Osim tjelesnih potreba, imamo i duhovne potrebe koje ne možemo zadovoljiti nečim drugim.

Sveto pismo kaže da su vjernici djeca svjetla. To znači da trebamo živjeti obasjani obiljem Božje ljubavi da bismo napredovali (pročitajte Psalam 89:16). Pokušamo li živjeti u mraku, rađat ćemo samo »jalova djela tame« (Efežanima 5: 11). No živimo li u Isusovu svjetlu, u Svjetlu svijeta, donosit ćemo plod Njegova svjetla koji je dobar, čestit i istinit.

Julie Ackerman Link

Ništa uništit neće Božju ljubav ona vječna je.

Božja ljubav je kao sunce ona svuda i svakome sja.

Djeca Svjetla hode u Njegovu svjetlu.