Preša za masline

24 ozujak 2016Pročitajte: Evanđelje po Marku 14:32-39

32 Dođoše u predio koji se zvao Getsemani. On reče svojim učenicima: »Sjedite ovdje, dok se pomolim!« 33 Samo uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana. Tada poče drhtati i plašiti se. 34 Reče im: »Žalosna je moja duša do smrti. Ostanite ovdje i bdijte!« 35 Tada ode malo dalje, baci se na zemlju ničice i molio se da bi ga mimoišao ovaj čas, ako je moguće. 36 »Aba, Oče«, reče, »tebi je sve moguće; uzmi ovaj kalež od mene! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš.« 37 Tada dođe i nađe ih gdje spavaju. Reče Petru: »Šimune, ti spavaš? Zar nisi mogao bdjeti ni jednu uru? 38 Bdijte i molite se da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, ali je tijelo slabo.« 39 Udalji se po drugi put i pomoli se istim riječima.

Dođoše u predio koji se zvao Getsemani.

Marko 14:32

DOĐETE li u Kafarnaum, selo na obali Galilejskog jezera, vidjet ćete izložak drevne preše za masline. Izrađena je od bazaltne stijene i ima dva dijela: postolje i žrvanj. Postolje je veliko, okruglo i ima urezani žljeb. Masline bi stavili u taj žljeb i zatim je kotač, isto načinjen od teškog kamena, prelazio preko maslina i iz njih istiskivao ulje.

U noći prije svoje smrti Isus je otišao na Maslinsku goru, s koje se pruža pogled na Jeruzalem. Tamo se u vrtu zvanom Getsemani molio Ocu, znajući što Ga čeka.

Riječ Getsemani znači »preša za masline« – i to savršeno opisuje te prve trenutke Isusova trpljenja za nas. »Kada Ga je napala smrtna tjeskoba, molio se još usrdnije. Njegov je znoj bio kao kaplje krvi što su tekle na zemlju« (Luka 22:44).

Isus Sin je trpio i umro da oduzme »grijeh svijeta« (Ivan 1:29) i obnovi naš prekinuti odnos s Bogom Ocem. »A On je nosio naše patnje, naše je žalosti uzeo na se… Ali je On bio ranjen za naše grijehe, izbijen za naše opačine. Za naše spasenje bila je kazna na Njemu. Njegovim modricama mi smo se iscijelili« (Izaija 53:4,5).

I zato naše srce kliče u slavljenju i zahvalnosti.

Bill Crowder

Mojih grijeha više nema i sada sam slobodan. W. G. Ovens