Osmrtnica od dvije riječi

25 ozujak 2016Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:28-39

28 Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po njegovu naumu. 29 Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina, da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 Koje predodredi, njih i pozva; a koje pozva, njih i opravda; a koje opravda, njih i proslavi.
31 Što ćemo dakle reći na ovo? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? 32 On koji dakle svojega vlastitog Sina nije poštedio, nego ga je predao za sve nas, kako da nam s njim ne daruje sve? 33 Tko će optužiti izabrane Božje? Bog je onaj koji ih opravdava. 34 Tko će osuditi? Krist Isus, koji je umro, pa još i uskrsnuo, koji je s desne strane Bogu, koji nas i zagovara. 35 Tko će nas rastaviti od Božje ljubavi u Kristu Isusu? Nevolja? Ili tjeskoba? Ili progonstvo? Ili glad? Ili golotinja? Ili pogibao? Ili mač? 36 Kao što je pisano:
»Zbog tebe nas ubijaju povazdan;
drže nas kao ovce koje su za klanje.«
37 Ali u svemu tome pobjeđujemo zbog onoga koji nas ljubi. 38 Doista sam uvjeren da nas ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sila, 39 ni visina, ni dubina, ni drugo kakvo stvorenje ne može rastaviti od Božje ljubavi koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.

Krist Isus, koji je umro, pa još i uskrsnuo, koji je s desne strane Bogu.

Rimljanima 8:34

STIG Kernell s lokalnim je pogrebnim društvom dogovorio da kada umre ne želi uobičajenu osmrtnicu. Umjesto toga, taj im je Šveđanin rekao da napišu samo dvije riječi: »Mrtav sam.« Kada je gospodin Kernell umro u 92. godini, učinili su upravo to. Drskost i jednostavnost obavijesti o njegovoj smrti privukle su pozornost novinara diljem svijeta. I dogodilo se nešto neobično. Osmrtnica od smo dvije riječi izazvala je pozornost koju je upravo želio izbjeći.

Kada je Isus bio raspet, na Njegovoj je osmrtnici isto moglo pisati: »Mrtav je.« Ali tri dana poslije vijest na naslovnoj stranici glasila bi: »Uskrsnuo je!« Velik dio Novoga zavjeta posvećen je naviještanju i objašnjavanju posljedica Kristova uskrsnuća. »Tko će osuditi? Krist Isus, koji je umro, pa još i uskrnuo, koji je s desne strane Bogu, koji nas i zagovara. Tko će nas rastaviti od Božje ljubavi u Kristu Isusu? (…) Ali u svemu tome pobjeđujemo zbog Onoga koji nas ljubi« (r. r. 34-37).

Isusova osmrtnica od samo dvije riječi »Mrtav je« promijenjena je u vječnu pjesmu slavljenja našega Spasitelja. »Uskrsnuo je!« Zaista je uskrsnuo!

David McCasland

On živi, On živi i danas živ je On!

Tu sa mnom je i čuva me na uskom putu mom.

Isus je svoj život žrtvovao za naš.