Uskrsni početak

27 ozujak 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 20:24-31

24 A Toma, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus. 25 I kazaše mu drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina.« A on im reče: »Dok ne vidim na njegovim rukama ranu od čavala, i ne stavim svojega prsta u ranu od čavala, i ne stavim svoje ruke u njegov bok, ne ću vjerovati.« 26 I poslije osam dana bili su opet njegovi učenici unutra, i Toma s njima. Dođe Isus, dok su bila vrata zatvorena, i stade u sredinu, i reče: »Mir vam!« 27 Potom reče Tomi: »Stavi svoj prst ovamo, i vidi moje ruke, i pruži svoju ruku i stavi je u moj bok, i ne budi nevjeran nego vjeran!« 28 Tada mu reče: »Gospodin moj i Bog moj!« 29 Reče mu Isus: »Zato jer si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a povjerovaše!«
30 I mnoga druga čudesa učini Isus pred svojim učenicima koja nisu napisana u ovoj knjizi. 31 A ova su zapisana da vjerujete da je Isus Mesija, Sin Božji, i da vjerujući imate život u njegovo ime.

… pruži svoju ruku i stavi je u moj bok, i ne budi nevjeran nego vjeran!

Ivan 20:27

JEDNA me je pojedinost u uskrsnoj priči uvijek mučila. Zašto je Isus zadržao ožiljke raspeća? Vjerojatno je mogao imati uskrsno tijelo kakvo je želio, a ipak je odabrao ono prepoznatljivo po ožiljcima koje je bilo moguće vidjeti i dodirnuti. Zašto?

Vjerujem da bi priča o Uskrsu bila nepotpuna bez tih ožiljaka na Isusovim rukama, stopalima i na boku (r. 27). Ljudi maštaju o bijelim, pravilnim zubima, koži bez bora i savršenom izgledu svoga tijela. Sanjamo o jednom neprirodnom stanju: savršenom tijelu. Ali za Isusa je biti ograničen kosturom i ljudskom kožom bilo neprirodno stanje. Ožiljci su stalni podsjetnik na te dane zatočenosti i patnje na našem planetu.

Gledano iz nebeske perspektive, ti ožiljci svjedoče o najstrašnijem događaju u povijesti svijeta. No i taj je događaj postao uspomena.

Zbog Uskrsa možemo se nadati da će suze koje smo prolili, nevolje koje smo podnijeli, sve duševne boli i tuga zbog gubitka prijatelja i najmilijih – ostati uspomene, poput Isusovih ožiljaka. Ožiljci nikada potpuno ne nestanu, ali više ne bole. Jednog ćemo dana imati nova tijela u novome nebu i novoj zemlji (pročitajte Otkrivenje 21:5). Imat ćemo novi početak, uskrsni početak.

Philip Yancey

Kristovo je uskrsnuće jamstvo našega uskrsnuća.