Iznenađeni milošću

30 ozujak 2016Pročitajte: Djela apostolska 9:1-19

1 Još je uvijek gorio Savao prijetnjama i umorstvom protiv Gospodinovih učenika. On pristupi k velikomu svećeniku 2 i zamoli od njega poslanice na sinagoge u Damasku. Ako tamo nađe pristaše ovog Puta, da ih, muškarce i žene, dovede svezane u Jeruzalem. 3 Kad je na svojemu putu došao u blizinu Damaska, odjednom ga obasja svjetlost s neba. 4 On pade na zemlju, začu glas gdje mu govori: »Savle, Savle, zašto me progoniš?« 5 On reče: »Tko si ti, Gospodine?« A on će: »Ja sam Isus koga ti progoniš. 6 Ustani i uđi u grad! Ondje će ti se kazati što trebaš činiti.« 7 A ljudi što su putovali s njim stajali su začuđeni jer su, doduše, razabirali zvuk glasa, ali nisu vidjeli nikoga. 8 Savao ustade sa zemlje, i otvorenim svojim očima ništa nije vidio. Tada ga uzeše za ruke i uvedoše u Damask. 9 Nije vidio tri dana, a nije jeo niti pio.

Ja postadoh sluga evanđelja po daru Božje milosti.

Efežanima 3:7

OVO se nedavno dogodilo u našem gradu. Neka je žena zaspala na kauču nakon što je njezin muž otišao u krevet. Provalnik se ušuljao kroz klizna vrata koja je bračni par zaboravio zaključati i bešumno prošao kućom. Ušao je u spavaću sobu u kojoj je muž spavao i uzeo televizor. Muž se probudio, vidio nekoga u mraku i šapnuo: »Dušo, dođi u krevet.« Provalnik se preplašio, spustio televizor, zgrabio svežanj novca s komode i pobjegao.

No kod kuće ga je čekalo veliko iznenađenje! Ispostavilo se da je novac zapravo svežanj kršćanskih traktata koji su s jedne strane nalikovali novčanici od 20 dolara, a s druge strane se nalazio tekst koji je govorio o ljubavi i oproštenju koje Bog nudi ljudima. Umjesto novca koji je očekivao, provalnik je dobio priču o Božjoj ljubavi.

Pitam se što je Savao očekivao da će mu se dogoditi kada je shvatio da mu se sam Isus objavio na putu za Damask – zato što je progonio, pa čak i ubijao Isusove sljedbenike (r. r. 1-9). Savao, poslije prozvan Pavao, sigurno je bio iznenađen Božjom milošću. Nazvao ju je darom: »Ja postadoh sluga Evanđelja po daru Božje milosti koja mi je dana po Njegovu snažnom djelovanju« (Efežanima 3:7).

Jeste li bili iznenađeni darom Bože milosti u svojem životu kada vam je iskazao ljubav i oprostio vam grijehe?

Anne Cetas

Nemojte nikada Božju bezgraničnu snagu mjeriti svojim ograničenim očekivanjima.