Sjednimo i popričajmo

2 srpnjaPročitajte: Evanđelje po Luki 19:1-9

1 On dođe u Jerihon i prolazio je kroz mjesto. 2 Tamo je bio čovjek po imenu Zakej. Bio je carinički starješina, i bio je bogat. 3 Želio je vidjeti Isusa i upoznati ga, ali nije mogao od mnoštva naroda; jer je bio maloga rasta. 4 Zato potrča naprijed i popne se na divlju smokvu da ga mogne vidjeti; jer je Isus onuda trebao proći. 5 Kad dođe Isus na ono mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, brzo siđi; jer danas trebam proboraviti u tvojoj kući.« 6 I siđe brzo, i primi ga s radošću. 7 Svi koji to vidješe mrmljali su i govorili: »Svratio je u kuću grješnika.« 8 A Zakej stupi pred Gospodina i reče: »Gospodine, pola svog imanja dajem siromasima; i ako sam koga prevario, vraćam četverostruko.« 9 Isus mu reče: »Danas je došlo spasenje ovoj kući, jer je i on Abrahamov sin.

»Zakeju, brzo siđi; jer danas trebam proboraviti u tvojoj kući.«

Luka 19:5

 

KAD sam bio dijete, naša je obitelj svakoga mjeseca odlazila u posjet djedu i baki, roditeljima moje majke. Čim bismo stigli do vrata njihove kuće, baka Lester pozdravila bi nas riječima: »Dođite, sjednimo i popričajmo.« To je bio njezin način da nam kaže da se udobno smjestimo, ostanemo neko vrijeme i nadoknadimo propušteno.

Život je sve užurbaniji. Usredotočeni na događaje, ne stignemo upoznati ljude. Nemamo vremena s nekim sjesti i popričati. Mislimo da ćemo učiniti više izmijenimo li nekoliko SMS-poruka i odmah prijeđemo na stvar.

Ali pogledajte što je Isus učinio kad je htio promijeniti život carinika Zakeja. Otišao je u njegovu kuću i sjeo da popričaju. Njegove riječi: »… jer danas trebam proboraviti u tvojoj kući« (r. 5) jasno pokazuju da to nije bio usputni, kratki posjet. Isus je proveo neko vrijeme s njim i zbog toga se Zakejev život iz temelja promijenio.

Na trijemu bakine kuće uvijek je bilo nekoliko stolaca – srdačan poziv svim posjetiteljima da se opuste i razgovaraju. Želimo li upoznati ljude i učiniti razliku u njihovu životu – kao što je Isus učinio u Zakejevu – trebamo ih pozvati da »sjednemo i popričamo«.

Dave Branon

Najbolji dar drugima može biti upravo vaše vrijeme.