Podsjetnici

7 srpnjaPročitajte: Ponovljeni zakon 6:1-12

1 To su zapovijedi, zakoni i naredbe koje Gospodin, Bog vaš, zapovjedi da vas učim. Po njima trebate živjeti u zemlji u koju idete, da je uzmete u posjed. 2 Boj se Gospodina, Boga svojega, i drži njegove zakone i zapovijedi, koje ti dajem, ti i tvoje dijete, i tvoja unučad, sve dane života, da živiš dugo! 3 Poslušaj ih, dakle, Izraele, i savjesno ih ispunjavaj, da ti bude dobro i da se veoma umnožiš! Jer Gospodin, Bog vaših otaca, obećao ti je zemlju u kojoj teče mlijeko i med.
4 Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin! 5 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom! 6 Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! 7 Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ! 8 Priveži ih sebi kao znak na svoju ruku! Nosi ih kao spomen na čelu 9 i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!
10 Sada dolazi vrijeme kada će te Gospodin, Bog tvoj, uvesti u zemlju za koju se zakleo tvojim ocima: Abrahamu, Izaku i Jakovu, da će ti je dati, u zemlju s velikim i lijepim gradovima koje nisi zidao, 11 kućama punim svakoga dobra koje nisi punio, sa studencima iskopanim koje nisi kopao, s vinogradima i maslinicima koje nisi sadio. Ti ćeš sve to moći uživati do sitosti. 12 A tada se dobro čuvaj da ne zaboraviš Gospodina, koji te izvede iz egipatske zemlje, iz kuće sužanjstva!

Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu!

Ponovljeni zak. 6:6

ANTROPOLOG Anthony Graesch kaže da ono što se nalazi s vanjske strane hladnjaka otkriva što je ljudima važno. Tijekom istraživanja provedenog na nekoliko obitelji, Graesch i njegovi suradnici zabilježili su 52 predmeta koji se obično stavljaju na hladnjak – uključujući školske rasporede, obiteljske fotografije, dječje crteže i različite ukrasne magnete. Graesch naziva hladnjak »spremište obiteljskog pamćenja«.

Gospodin može uporabiti nešto poput fotografije, dara ili biblijskog retka da nas podsjeti na svoju vjernost i potakne da budemo poslušni Njegovoj Riječi. U obraćanju Izraelskom narodu prije nego što su ušli u Kanaan, Mojsije ih je podsjetio da zapovijedi koje im je Bog dao uvijek imaju »upisane u srcu!« (r. 6) »Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu… i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!» (r. r. 7,9)

Dajući Božjoj Riječi vidljivo, počasno mjesto u svojim domovima i životima, podsjećali su se da ih je Bog izveo »iz egipatske zemlje, iz kuće sužanjstva!» (r. 12)

Zato Gospodin potiče i nas da to upamtimo. Budemo li poslušni Njegovoj Riječi, možemo biti sigurni da će se On brinuti o nama u svemu što nas čeka.

David McCasland

Svakodnevni nas blagoslovi podsjećaju na Božju vjernost.