Jezik ljubavi

10 srpnjaPročitajte: Jakovljeva poslanica 3:1-12

1 Ne budite, braćo moja, mnogi učitelji, znajući da ćemo biti strože suđeni! 2 Svi naime posrćemo u mnogome. Ako tko u riječi ne posrće, taj je savršen čovjek; može zauzdati i sve tijelo. 3 Ako li konjima stavimo uzde u usta da nam se pokoravaju, tada upravljamo cijelim njihovim tijelom. 4 Gle i lađe, iako su velike i silni ih vjetrovi gone, a bivaju usmjeravane malim kormilom kamo god hoće kormilareva volja. 5 Tako je i jezik malen ud, a ipak čini velike stvari. Gle, mala vatra, a koliku šumu spali! 6 I jezik je vatra, svijet nepravde. Jezik među našim udovima kalja sve tijelo i pali kolo našega života, sam zapaljen od pakla. 7 Doista, sve životinje – zvijeri, ptice, gmazovi i morske živine – mogu se ukrotiti i bivaju ukroćene od čovjeka, 8 a jezik nitko od ljudi ne može ukrotiti, to nemirno zlo, puno smrtonosnoga otrova. 9 Njime blagoslivljamo Boga i Oca, i njime proklinjemo ljude koji su stvoreni na Božju sliku. 10 Iz istih usta izlazi blagoslov i kletva. Braćo moja, ne smije se to događati. 11 Može li izvor iz istoga otvora točiti slatko i gorko? 12 Može li, braćo moja, smokva rađati masline ili trs smokve? Tako ne može ni slani izvor učiniti vodu slatkom.

Njime blagoslivljamo Boga i Oca, i njime proklinjemo ljude koji su stvoreni na Božju sliku.

Jakovljeva 3:9

KADA je moja baka došla u Meksiko kao misionarka, učenje španjolskog jezika zadavalo joj je velike probleme. Jednog je dana otišla na tržnicu. Djevojci koja joj je pomagala dala je popis onoga što želi kupiti i rekla: »Napisala sam na dva jezika.« Mesar je čuo njihov razgovor i pretpostavio da želi kupiti dva kravlja jezika. Moja baka je to otkrila tek kada je došla kući. Nikad prije nije kuhala goveđi jezik!

Pogreške su neizbježne kada učimo drugi jezik. To uključuje i učenje novog jezika Božje ljubavi. S vremena na vrijeme naš je govor nedosljedan: slavimo Gospodina, a odmah nakon toga govorimo loše o drugim ljudima. Naša se stara grješna narav protivi našemu novom životu u Kristu. Ono što izlazi iz naših usta pokazuje nam koliko trebamo Božju pomoć.

Naš stari ‘jezik’ mora nestati. A jedini način da naučimo novi jezik, jezik ljubavi, je da Isusa učinimo Gospodarem svojega govora. Kada Duh Sveti djeluje u nama, On nam daje samokontrolu da govorimo riječi koje su ugodne Ocu. Predajmo svaku svoju riječ Njemu! »Postavi, Gospode, stražu mojim ustima, čuvara na vrata usana mojih» (Psalam 141:3).

Keila Ochoa

Neka riječi koje izgovaramo druge upućuju k Isusu.