Lakši put?

12 srpnjaPročitajte: Knjiga Izlaska 13:17-22

17 I kad faraon pusti narod da ode, ne odvede ih Bog putem prema filistejskoj zemlji, makar bi to bio najbliži put. Jer pomisli Bog da bi se narod mogao pokajati kad bi se morao boriti, pa se opet vratiti u Egipat. 18 Zato dade Bog odvesti narod putem prema pustinji na Crvenom moru. Izraelovi sinovi iz egipatske zemlje odoše opremljeni za boj. 19 Mojsije uze sa sobom Josipove kosti. Josip je naime bio svečano zakleo Izraelove sinove: »Kad vas Bog milostivo pohodi, onda uzmite sa sobom moje kosti odavle!«
20 Tako se digoše od Sukota i utaboriše se u Etamu, na kraju pustinje. 21 A Gospodin je išao pred njima, danju u stupu od oblaka, da im pokazuje put, a noću u stupu od ognja, da im svijetli, da bi mogli putovati danju i noću. 22 Nije se uklanjao ispred naroda stup od oblaka danju ni stup od ognja noću.

I kad faraon pusti narod da ode, ne odvede ih Bog putem prema filistejskoj zemlji, makar bi to bio najbliži put.

Izlazak 13:17

ŽIVOTNI je put često težak. Ako očekujemo da će nam Bog uvijek dati lakši put, možda ćemo biti u iskušenju da Mu okrenemo leđa kada teren postane težak.

Ako ste ikada bili u iskušenju da to učinite, sjetite se izraelskog naroda. Kada ih je Bog oslobodio Egipćana nakon višestoljetnog ropstva, krenuli su prema Obećanoj zemlji. Ali Bog ih nije poslao ravno kući. Nije ih poveo »putem prema filistejskoj zemlji, makar bi to bio najbliži put« (r. 17). Umjesto toga, poslao ih je težim, zaobilaznim putem kroz pustinju. Kratkoročno gledano, tako su izbjegli rat (r. 17), ali gledajući dugoročno, riječ je bila o nečemu mnogo značajnijem.

Bog je iskoristio to vrijeme u pustinji da poduči i učini zrelim narod koji je pozvao da Ga slijedi. Lakši bi ih put odveo u propast. Dulji ih je put pripremio za uspješan ulazak u Obećanu zemlju.

Naš je Bog pouzdan i možemo Mu vjerovati da će nas voditi i brinuti se za nas bez obzira na to s čime se suočavamo. Možda nećemo razumjeti zašto idemo nekim putem, ali možemo biti sigurni da će nam, dok idemo njime, pomoći da rastemo u vjeri i postanemo zrelijima.

Dave Branon

Bog zna kad je pravo vrijeme – strpljivo čekajte na Njega.