Pogrešne potkove

24 srpnjaPročitajte: Psalam 34:12-19

12 Dođite, djeco, poslušajte me,
naučit ću vas strahu Gospodnjemu!
13 Tko je taj čovjek koji ljubi život,
koji želi dane da okusi sreću?
14 Svoj jezik čuvaj od zla,
a usta od prijevarna govora:
15 Kloni se zla i čini dobro!
Traži mir i idi za njim!
16 Na pobožnima počiva Gospodnje oko,
i uho njegovo čuje njihov vapaj.
17 Gospodnje lice je protiv zlikovaca,
da istrijebi iz svijeta njihov spomen.
18 Pravednici zavape, Gospod ih čuje
i izbavlja ih od svih njihovih nevolja.
19 Gospod je blizu onima koji su skršena srca,
a slomljene duše spašava.

Tko je taj čovjek koji ljubi život, koji želi dane da okusi sreću? Svoj jezik čuvaj od zla.

Psalam 34:13,14

PORAZ Napoleonove vojske u Rusiji prije 200 godina pripisuje se oštroj ruskoj zimi. No poseban je problem bilo to što su njegovi konji imali ljetne potkove koje nisu imale malene šiljke poput zimskih potkova. Kad je došla zima, konji su ugibali jer su padali na zaleđenim cestama dok su vukli kola s opremom i hranom za vojsku. Taj je propust u opskrbnom lancu snažnu vojsku od 400.000 vojnika smanjio na samo 10.000. Mala pogreška; katastrofalne posljedice!

Apostol Jakov došao je do istog zaključka. Jedna pogrešna riječ može promijeniti karijere ili sudbine ljudi. Napisao je: »A jezik nitko od ljudi ne može ukrotiti, to nemirno zlo, puno smrtonosnoga otrova» (Jakovljeva 3:8). U suvremenom svijetu taj je problem još veći. Nesmotreno pismo poslano elektroničkom poštom ili nešto stavljeno na neku od društvenih mreža na internetu mogu prouzročiti veliku štetu. Šire se poput virusa i ne mogu se uvijek opozvati.

Kralj David povezuje poštovanje prema Gospodinu i način na koji se koristimo svojim riječima. Napisao je »naučit ću vas strahu Gospodnjemu«, a usta čuvati »od prijevarna govora« (r. r. 12,14). Rekao je: »Čuvat ću svoje putove od grijehâ svojega jezika; zauzdavat ću svoja usta» (Psalam 39:1). Gospodine, pomozi nam učiniti isto.

C. P. Hia

Naše riječi imaju snagu graditi ili rušiti.