Najbolji prijatelj, zauvijek

28 srpnjaPročitajte: Jakovljeva poslanica 2:18-26

18 Ali reći će tko: Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi pokazati vjeru iz svojih djela. 19 Ti vjeruješ da je jedan Bog. Dobro činiš. I đavli vjeruju pa dršću. 20 Hoćeš li znati, o ludi čovječe, da je vjera bez djela mrtva? 21 Abraham, naš otac, ne opravda li se djelima kad prinese svoga sina Izaka na žrtvenik? 22 Vidiš li da je vjera surađivala s njegovim djelima i da se je djelima usavršila? 23 I ispuni se Pismo koje govori: »Abraham povjerova Bogu, i uračuna mu se u pravdu.« I bi nazvan »prijatelj Božji«. 24 Vidite da se djelima opravdava čovjek, a ne samom vjerom. 25 Jednako i Rahaba, bludnica, ne opravda li se djelima kad primi glasnike i izvede ih drugim putem? 26 Doista, kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djelâ mrtva.

»Abraham povjerova Bogu, i uračuna mu se u pravdu.« I bi nazvan »prijatelj Božji«.

Jakovljeva 2:23

MUDRA izreka koja mi je s godinama postala vrlo dragom su riječi koje je moj tata često ponavljao: »Joe, dobri prijatelji su jedno od najvećih životnih blaga.« Kako istinito! S dobrim prijateljima nikad niste sami. Oni vide vaše potrebe i rado s vama dijele životne radosti i terete.

Prije nego što je Isus došao na zemlju, samo su dvije osobe nazvane »prijatelj Božji«. Gospodin je razgovarao s Mojsijem »kao što netko govori sa svojim prijateljem« (Izlazak 33:11), a Abraham je nazvan «prijatelj Božji« (Jakovljeva 2:23; pročitajte 2 Ljetopisa 20:7; Izaija 41:8).

Iznenađen sam da Isus za nas koji Mu pripadamo kaže: »nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca« (Ivan 15:15). A Njegovo prijateljstvo je tako duboko da je svoj život dao za nas. Ivan kaže: »Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje« (r. 13).

Neizmjerna je prednost i blagoslov imati Isusa kao prijatelja! On je prijatelj koji nas nikada neće napustiti ni ostaviti na cjedilu. On posreduje za nas kod Oca i zadovoljava sve naše potrebe. Oprašta sve naše grijehe, razumije sve naše boli i milostiv je u doba nevolje. On je doista naš najbolji prijatelj!

Joe Stowell

Kakav prijatelj je Isus!