Kako izrezbariti patku

02 rujan 2016Pročitajte: Psalam 138:7,8;

7 Ako moram i posred tjeskobe hoditi, ti me držiš na životu.
Protiv bijesa mojih neprijatelja pružaš ruku svoju;
desnica me tvoja spašava.

8 Gospod će dovršiti na meni svoje djelo.
Gospode, vječna je ljubav tvoja!
Djela svojih ruku ne zaboravi!

Pročitajte: Efežanima 2:6-10
6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju Njegova Sina.

Rimljanima 8:29

MOJA žena Carolyn i ja upoznali smo Phippsa Festa Bournea 1995. godine u njegovoj radionici u Mabry Hillu u Virginiji. Bourne, koji je umro 2002. godine, bio je vrstan tesar čije su rezbarije bile vjerna preslika izvornika. »Patku je jednostavno izrezbariti«, rekao je. »Samo gledate u komad drveta, u glavi imate sliku patke i onda dlijetom skidate sve što tako ne izgleda.«

Tako je i s Bogom. On gleda vas i mene – komade neobrađena drveta – zamisli kristoliku ženu ili muškarca skrivene ispod kore, čvorova i grančica, a zatim počinje odstranjivati sve što se ne uklapa u tu sliku. Bili bismo zadivljeni kada bismo mogli vidjeti kako smo lijepi kao gotove ‘patke’.

No najprije moramo prihvatiti da smo komad drveta i dopustiti Umjetniku da pili, odlama i brusi tamo gdje želi. To znači da je sve što nam se događa – ugodno ili neugodno – Božje oruđe koje nas oblikuje. On nas mijenja, dio po dio, u divno stvorenje koje je zamislio dok smo još bili kvrgav komad drveta.

Ponekad je taj proces divan; ponekad je bolan. Ipak, na kraju će nas sva Božja oruđa učiniti sličnima »obličju Njegova Sina« (r. 29).

Čeznete li za tom sličnosti? Stavite se u Majstorove ruke.

David Roper

Rastemo u Kristu kada produbljujemo odnos s Njime.