Milost

06 rujan 2016Pročitajte: Poslanica Rimljanima 5:6-15

6 Jer Krist, dok smo još bili slabi, umre u pravo vrijeme za bezbožnike. 7 Jer jedva tko umre za pravednika; za dobroga možda bi se tko usudio umrijeti. 8 A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas. 9 Mnogo ćemo dakle više biti po njemu spašeni od gnjeva, kad smo sad opravdani njegovom krvlju. 10 Ako smo doista pomireni s Bogom, smrću njegova Sina, dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se više kao pomireni spasiti po njegovu životu. 11 A ne samo to, nego se hvalimo u Bogu po svojemu Gospodinu Isusu Kristu, po kojemu sad primismo pomirenje.
12 Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude time što svi sagriješiše; 13 grijeh je naime bio u svijetu do Zakona, ali se grijeh ne računa kad nema zakona. 14 Nego je vladala smrt od Adama sve do Mojsija i nad onima koji ne sagriješiše prijestupom sličnim kao Adam koji je bio prilika onoga što je trebao doći.
15 Ali dar nije tako kao prijestup; jer ako prijestupom jednoga pomriješe mnogi, mnogo se veća Božja milost i dar izli obilno na mnoge milošću jednoga čovjeka, Isusa Krista.

A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas.

Rimljanima 5:8

PLAVE oči moga sine blistale su od uzbuđenja dok mi je pokazivao komad papira koji je donio iz škole. Bio je to test iz matematike, označen crvenom zvjezdicom i ocjenom 100% točno. Dok smo gledali ispit, rekao mi je da je imao tri neodgovorena pitanja kada je učiteljica rekla da je vrijeme isteklo. Zbunjena, pitala sam kako je onda mogao dobiti najvišu ocjenu. A on je odgovorio: »Moja je učiteljica bila milostiva. Dopustila mi je da dovršim test iako je vrijeme isteklo.«

I dok smo moj sin i ja raspravljali o tome što znači milost, rekla sam da nam je zbog Krista Bog dao više nego što zaslužujemo. Zbog svojih grijeha zaslužujemo smrt (Rimljanima 3:23). Pa ipak, Krist, »kad smo bili još grješnici, umre za nas« (5:8). Bili smo nedostojni, ali je Isus – bezgrješan i svet – dao svoj život kako bismo izbjegli kaznu za grijeh i jednoga dana zauvijek živjeli u nebu.

Vječni život dar je od Boga. To nije nešto što smo zaslužili dobrim djelima. Spašeni smo Božjom milošću, »po vjeri« u Krista (Efežanima 2:8,9).

Jennifer Benson Schuldt

Al’ sad se tome radujem, milost Božju uzvisujem.

Kako to dođe, zašto bi? Milost mi Bože dade Ti.

Milost i milosrđe su nezasluženi blagoslovi.