Što je mogla

07 rujan 2016Pročitajte: Evanđelje po Marku 14:3-9

3 Kad je on boravio u Betaniji u kući Šimuna Gubavca i bio za stolom, dođe žena s alabastrenom posudom punom dragocjenoga čistog nardova ulja. Ona razbi alabastrenu posudu i izli ulje na njegovu glavu. 4 Na to se neki razljutiše i rekoše jedan drugome: »Čemu to rasipanje pomasti? 5 Mogla se ta pomast prodati za više od trista denara i novac dati siromasima.« I mrmljali su na nju. 6 A Isus reče: »Ostavite je! Zašto je žalostite? Ona učini dobro djelo na meni. 7 Jer siromaha imate svagda među sobom i možete im dobro činiti kad god hoćete; a mene nemate svagda. 8 Ona je učinila što je mogla; ona pomaza unaprijed moje tijelo za ukop. 9 Zaista kažem vam: Svuda po svemu svijetu, gdje se bude propovijedalo evanđelje, kazat će se, njoj na spomen, što je ona učinila.«

Ona je učinila što je mogla.

Marko 14:8

KADA njezini prijatelji napišu na društvenim mrežama nešto nepromišljeno ili ružno, Charlotte uzvraća blagim, ali čvrstim neslaganjem. Ona poštuje dostojanstvo svakoga, a njezine su riječi uvijek pozitivne.

Prije nekoliko godina postala je putem Facebooka prijateljica čovjeku koji je bio ogorčen na kršćane. Cijenio je Charlotteinu neuobičajenu iskrenost i blagost. S vremenom je splasnulo njegovo neprijateljstvo. A onda je Charlotte pretrpjela težak pad. Vezana za kuću, pitala se što može raditi. Otprilike u isto vrijeme umro je njezin prijatelj s Facebooka. Njegova joj je sestra poslala sljedeću poruku: »Zbog vašega svjedočanstva znam da moj brat sada uživa u Božjoj potpunoj i vječnoj ljubavi.«

U tjednu u kojem će Krist biti raspet, Marija iz Betanije izlila Mu je na noge i na glavu skupocjeno nardovo ulje (Ivan 12:3; Marko 14:3). Neki od nazočnih bili su zgroženi, ali Isus ju je pohvalio. »Ona učini dobro djelo na meni… ona pomaza unaprijed moje tijelo za ukop» (Marko 14:6,8).

»Ona je učinila što je mogla.« Kristove riječi su ih umirile. Naš je svijet prepun slomljenih ljudi koji pate. No, ne moramo se brinuti o tome što ne možemo učiniti. Charlotte je učinila što je mogla. I mi možemo učiniti isto. Ostalo je u Njegovim svemoćnim rukama.

Tim Gustafson

Izvrši svoju dužnost, to je najbolje; a ostalo prepusti Gospodinu. Henry Wadsworth Longfellow