Vjenčanje

12 rujan 2016Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:1-13

1 Tada će biti kraljevstvo nebesko kao deset djevica koje uzeše svoje svjetiljke i izađoše u susret zaručniku. 2 Pet su bile lude, a pet mudre. 3 Lude uzeše svoje svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. 4 A mudre sa svjetiljkama uzeše i ulje u svojim posudama. 5 Kako se zaručnikov dolazak otegnuo, zadrijemaše sve i pozaspaše. 6 U ponoć odjeknu poziv: Zaručnik dolazi! Izlazite mu u susret! 7 Tada se digoše sve one djevice i prirediše svoje svjetiljke. 8 A lude rekoše mudrima: Dajte nam od svojega ulja! Naše svjetiljke će se ugasiti! 9 Mudre odvratiše: Da ne bi možda ponestalo nama i vama, idite radije k trgovcima i kupite sebi! 10 Dok su one bile u kupovini, dođe zaručnik. Koje su bile spremne, uđoše s njim na svadbu, i zatvoriše se vrata. 11 Napokon dođoše i druge djevice i povikaše: Gospodaru, gospodaru, otvori nam! 12 A on odvrati: Zaista kažem vam, ne poznajem vas. 13 Budite dakle budni, jer ne znate ni dana ni časa!

Budite dakle budni, jer ne znate ni dana ni časa!

Matej 25:13

»GLADNA sam«, rekla je moja osmogodišnja kći. »Žao mi je«, odgovorila sam, »nemam ništa. Mogle bismo se igrati par-nepar», predložila sam. Već smo više od sat vremena čekale da mladenka dođe u crkvu na takozvano podnevno vjenčanje. Pitala sam se koliko ćemo još morati čekati i nadala sam se da ću nekako zabaviti kći do početka vjenčanja.

Sve sam to vrijeme imala osjećaj da sudjelujem u poznatoj biblijskoj prispodobi. Iako je kuća u kojoj živimo tako blizu da do nje mogu baciti kamen, znala sam da ako odem po krekere, mladenka može doći u bilo kojem trenutku, a ja ću propustiti njezin ulazak u crkvu. I dok sam smišljala kako da zabavim svoju kći, sjetila sam se Isusove prispodobe o deset djevica (r. r. 1-13). Pet ih je došlo pripremljeno, s dovoljno ulja da im svjetiljke ostanu upaljene dok budu čekale zaručnika, ali pet nije. Baš kao što je bilo prekasno za mene da otrčim kući, bilo je prekasno i za onih pet djevojaka da odu kupiti ulje za svoje svjetiljke.

Isus je ispričao ovu prispodobu da naglasi kako moramo uvijek biti spremni, jer kada On ponovo dođe, morat ćemo mu položiti račun za stanje svoga srca. Čekamo li i jesmo li spremni?

Amy Boucher Pye

Moramo biti spremni za Kristov ponovni dolazak.