Ugodan miris

16 rujan 2016Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 2:12-17

12 Kad dođoh u Troadu da propovijedam Kristovo evanđelje, iako mi se otvoriše vrata u Gospodinu, 13 ne imah mira u svome duhu, ne našavši Tita svoga brata, nego oprostivši se s njima, zaputih se u Makedoniju. 14 Hvala Bogu koji nam svagda daje pobjedu u Kristu, i po nama širi miris znanja o sebi na svakom mjestu. 15 Jer smo mi Kristov ugodan miris Bogu i među onima koji su na putu spasenja i među onima koji su na putu propasti: 16 jednima dakle miris od smrti za smrt, a drugima miris od života za život. A tko je dorastao za ovo? 17 Doista, mi nismo kao mnogi koji izopačuju Božju riječ, nego govorimo iskreno, kao u ime Božje i pred Bogom, u Kristu.

Jer smo mi Kristov ugodan miris Bogu i među onima koji su na putu spasenja i među onima koji su na putu propasti.

2 Korinćanima 2:15

U New Yorku radi stručnjakinja za parfeme koja tvrdi da na osnovi kombinacije mirisa može zaključiti tko je napravio neki parfem. Dovoljno je da ga jedanput pomiriši i sa sigurnošću može reći: »Ovo je Jennyino djelo.«

U pismu Kristovim sljedbenicima Korintu Pavao se na jednome mjestu koristi primjerom koji će ih podsjetiti na pobjedničku rimsku vojsku koja u osvojenom grada pali tamjan (r. 14). Vojskovođa bi išao prvi, slijedili bi ga njegovi vojnici, a onda pobijeđena vojska. Za Rimljanina miris tamjana značio je pobjedu; za zarobljenike značio je smrt.

Pavao je rekao da smo mi Bogu ugodan miris Kristove pobjede nad grijehom. Bog nam je dao miris samoga Krista tako da možemo postati mirisnom žrtvom hvale. Ali kako trebamo živjeti da bismo drugima bili taj ugodan miris? Možemo pokazivati velikodušnost i ljubav, a možemo i naviještati Evanđelje kako bi se i drugi spasili. Možemo dopustiti Duhu da kroz nas pokaže svoje plodove ljubavi, radosti i dobrote (pročitajte Galaćanima 5:22,23).

Gledaju li nas drugi i kažu: »To je Isusovo djelo«? Dopuštamo li Mu da širi svoj miris kroz nas? Govorimo li drugima o Njemu? On je najugodniji miris koji postoji.

Keila Ochoa

Pobožan život je miris koji druge privlači Kristu.