Vrijedan kalorija?

19 rujan 2016Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:4-9

4 Radujte se svagda u Gospodinu; opet velim: radujte se!

5 Blagost vaša neka bude poznata svim ljudima! 6 Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, iznosite Bogu svoje potrebe! 7 I Božji mir, koji nadilazi svaki um, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu.
8 Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno! 9 Što naučiste, primiste, čuste, i vidjeste od mene, to činite, i Bog mira bit će s vama!

Neka vam je na umu… što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno!

Filipljanima 4:8

VOLIM Roti Prata s jajima, popularnu vrstu palačinki u mojoj zemlji Singapuru. Zato sam sa zanimanjem pročitala da osoba teška 57 kg mora pola sata trčati brzinom od 8 km na sat da potroši 240 kalorija. Toliko, naime, ima jedna Roti Prata (pečena palačinka u koju se stave jaje, začini i potom se sve zajedno opet peče). Otkad radim u teretani, ti su brojevi za mene dobili novo značenje. Počela sam se pitati vrijedi li ta hrana tih kalorija?

Mudro je paziti što i koliko jedemo, no još je mudrije paziti što gledamo. Istraživanja pokazuju da ono što gledamo ostaje u našem mozgu dugo vremena i utječe na naše ponašanje. ‘Zalijepi se’ kao što se zalijepi salo kojeg se tako teško rješavamo. Zato pomno birajmo što unosimo u sebe. To ne znači da moramo čitati samo kršćansku literaturu ili gledati samo filmove vjerskog sadržaja. No, moramo biti oprezni što svojim očima dopuštamo gledati. Zapitajmo se je li to vrijedno našeg vremena?

U Poslanici Filipljanima 4:8 apostol Pavao nas upozorava: »Neka vam je na umu što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno!« To je »hrana« vrijedna onoga što je Krist učinio i čini u nama.

Poh Fang Chia

Um se oblikuje onime što prima. Will Durant