Velike kušnje

21 rujan 2016Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:2-12

2 Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, 3 znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti. 4 A postojanost neka bude zrela na djelu, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka. 5 Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se. 6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa, jer tko sumnja, sličan je morskomu valu koji vjetar podiže i goni. 7 Takav čovjek neka ne misli da će primiti što od Gospodina. 8 Čovjek razdijeljene duše nestalan je na svim svojim putovima.
9 Neka se brat neugledna roda hvali svojim uzdignućem, 10 a bogati svojim poniženjem, jer će proći kao cvijet trave. 11 Jer sunce zapeče žegom, osuši travu, i njezin cvijet otpade, i krasota njezina uvenu. Tako će i bogati uvenuti na svojim putovima.
12 Blažen čovjek koji podnese kušnju jer će, kad bude prokušan, primiti vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.

Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje.

Jakovljeva 1:2

VATRA može biti jedan od najvećih neprijatelja drveća. Ali može biti i korisna. Stručnjaci kažu da mali, učestali požari čiste šumsko tlo od mrtvog lišća i granja, ali ne uništavaju drveće. Oni za sobom ostavljaju pepeo, što je savršeno za rast novih biljaka. Nevjerojatno, ali takvi su jedva tinjajući požari nužni za zdrav rast stabala.

Slično tome, kušnje – o kojima Biblija govori kao o ognju ili vatri – potrebne su za naše duhovno zdravlje i rast (1 Petrova 1:7; 4:12). Jakov je napisao: »Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti. A postojanost neka bude zrela na djelu, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka» (Jakovljeva 1:2-4).

Upravo se u vrijeme kušnji ostvaruju Božje nakane. Tada su uvjeti povoljni za postizanje duhovne zrelosti. Rast ne samo da nas priprema za život nego nam pomaže vjerodostojno odražavati Isusa u svijetu koji Ga očajnički treba. U rukama našega Oca naše nam kušnje mogu koristiti, a Njega proslaviti. Mogu nas suobličiti Njegovu Sinu.

Bill Crowder

U većem trpljenju On pomaže više,

u pretešku jadu On daje svoj mir.

Vjerom vidimo Boga u mraku i na svjetlu.